Termobariska bomber faller över Mariupol

2 500 döda sedan kriget började

Uppdaterad 2022-03-23 | Publicerad 2022-03-22

Nu finns bildbevis på att Ryssland satt in termobariska bomber i kriget mot Ukraina.

De används mot den belägrade staden Mariupol och kallas ”solskensbomber” av den ryska armén.

Människokroppar som utsätts för vapnet förintas.

Följ ämnen
Ukraina

Att termobariska bomber används just i Mariupol kan förklara den förödelse som staden utsatts för. Under tisdagen ska två "väldigt kraftfulla bomber" ha träffat staden, enligt lokala företrädare.

Propagandavideo

Över 2 500 invånare har dött och 90 procent av husen har redan förstörts i Mariupol, enligt den ukrainska sidan. Ryska styrkor omringar staden och beskjuter den skoningslöst sedan flera veckor tillbaka. Flyktingar som tagit sig därifrån beskriver staden som ”ett helvete”.

Redan den 9 mars uppgav Storbritanniens försvarsministerium att Ryssland bekräftat att det termobariska vapensystemet TOS-1A används under invasionen av Ukraina.

Nu finns dessutom en propagandavideo som visar att termobariska bomber, även kallade vakuumbomber, används i Ukraina.

Satellitbilderna avslöjar förödelsen i Mariupol. Till vänster ruinerna efter det ryska flyganfallet mot teatern. Till höger syns rök stiga från brinnande flerfamiljshus efter ännu ett flyganfall, i de östra delarna av staden.

Kallar bomberna för ”solsken”

Filmen publicerades i söndags på en av den självutropade separatistiska Donetskrepublikens konton i Telegram-appen, och visar enligt brittiska BBC verkligen att ryssarna använder det fruktade vapnet.

Märkta med bokstaven Z – den ryska symbolen för framgång i Ukraina – rullar avfyrningsramperna genom det ukrainska landskapet i filmen. Speakerrösten kallar vapnen för ”TOS-1A Solsken”, vilket är det officiella ryska namnet, och säger att de används i Mariupol-området.

Försvarsexperten Jörgen Elfving har tidigare i Aftonbladet beskrivit hur de termobariska bomberna skapar enorma explosioner med hjälp av syret i den omgivande luften:

– Tryckvågen gör att det inte blir mycket kvar av en människokropp. De har en laddning i projektilen som sprider brännbar vätska när den träffar målet. När den detonerar får man ett gigantiskt övertryck, sade Elfving då.

Här visas bomberna upp i propagandavideon.

ANNONS