Fet valårsbudget kan falla i riksdagen

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-09-20

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad.

Regeringen laddar upp med en lång rad satsningar i budgeten för valåret 2022. Där finns pengar för välfärd, vaccin, extra föräldraledighet – och mycket mer.

Men det är osäkert om budgeten godkänns av riksdagen.

Regeringen summerar de nya satsningarna i budgetpropositionen till 74 miljarder kronor.

– Det klart att det här är siffror som gör en socialdemokratisk finansminister stolt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Totalt innehåller budgeten utgifter på över 1 000 miljarder kronor. Men de nya satsningarna på 74 miljarder handlar, enligt regeringen, framförallt om klimat och miljö, jobben, välfärden och kampen mot brottsligheten.

De flesta budgetnyheterna presenterades redan tidigare i september, men en nyhet för dagen är ett tillskott till sjukvården på 5 miljarder kronor, bland annat för att korta vårdköer.

Familjevecka i vår

Dessutom vill regeringen införa den utlovade så kallade familjeveckan från april nästa år. Men det blir inte en hel vecka extra föräldraledighet på en gång.

Till en början kan föräldrar med barn mellan 4 och 16 år vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år – tre dagar per förälder. Den som är ensam vårdnadshavare får själv disponera alla sex dagarna.

Pandemin ligger fortfarande som ett stort orosmoln över den ekonomiska utvecklingen. I budgeten har regeringen avsatt flera miljarder för att säkra resurser till vaccin, testning och smittspårning även nästa år.

Annars ser prognoserna ljusa ut när det gäller tillväxten och de offentliga finanserna beräknas ha ett överskott 2023.

Arbetslöshet oroar

Finansministern oroas dock av en växande långtidsarbetslöshet. Omkring 190 000 personer har nu varit utan jobb i mer än ett år.

Andersson räknar visserligen med att satsningarna i budgeten kommer att stimulera ekonomin och skapa jobb, men säger:

– Det kommer att skapa jobb, men inte till alla. Olika insatser behövs för olika grupper.

Finansministern pekar på att nyanlända snabbt måste lära sig svenska och kanske skaffa sig en kompletterande utbildning. I budgeten läggs pengar på så kallade kombinationsutbildningar.

– Men det kan också handla om att man behöver omskola sig till ett bristyrke, som busschaufför eller vårdbiträde, säger Andersson.

För de som står längst från arbetsmarknaden, som äldre nyanlända utan utbildning, satsar regeringen på fler extratjänster.

Arbetslösheten beräknas sjunka från 8,8 procent i år till 7,7 procent nästa år för att åren därefter ligga på 7 procent.

Oklart stöd

Budgeten innehåller förslag på en rad områden. Till exempel blir det extrapengar till polis och kriminalvård och stödet utökas till elbussar och biogas. Dessutom satsas det på bredband på landsbygden och miljarder går till skydd av natur.

Några av miljarderna går också till ökade kostnader för bland annat rättsliga biträden och läkemedelsförmåner.

Finansdepartementet räknar med att 5-10 miljarder av satsningarna 2022 behöver finansieras av lån.

Men även om budgeten innehåller något för de flesta, så är det osäkert om riksdagen kommer att säga ja. I budgetomröstningen sent i höst krävs sannolikt att både Centern (C) och Vänsterpartiet (V) stödjer den.

Men ingen av de två partierna vill i dag garantera sitt stöd.

V vill till exempel se mer pengar på sikt till vård, skola och omsorg, en höjd garantipension och slopat karensavdrag i sjukförsäkringen.

V hoppas på mer och hur man ska rösta bestäms först sent i höst.

V har krävt satsningar på ekonomiskt svaga grupper. I regeringens budget finns till exempel höjt tak i sjukförsäkringen och bättre villkor för de som har sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

”Lagar revor”

– Den här budgeten har en väldigt tydlig fördelningsprofil och lagar de revor som finns i välfärdssystemet, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Det finns mycket i denna budget som jag tror att också V tycker är väldigt bra politik.

Andersson är tippad att bli ny S-ledare efter Stefan Löfven i höst och därmed också Sveriges nästa statsminister, om hon godkänns av riksdagen.

Hon vill dock inte svara på frågor om huruvida en S-ledd regering sitter kvar om regeringen förlorar budgetomröstningen senare i höst.

– Hur en ny statsminister ställer sig till det måste bli en fråga för den personen, säger Andersson.

– Vi får se hur andra partier ställer sig. Det är många veckor kvar innan budgetbeslutet i riksdagen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln