Så blir vädret under årets utomhusjul

Publicerad 2020-12-23

Många ska fira årets jul utomhus.

Och många får göra det i sol.

– Lagom till jul så bjuds det på sol och minusgrader, på de platser där det inte blir snö, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

De som planerar ett julfirande utomhus, och med avstånd, kommer ha vädret på sin sida. I alla fall i stora delar av södra Sverige, där en del sol väntas. På vissa håll kan dock ett paraply och regntäta kläder vara på sin plats.

– I Blekinge, Halland och Skåne blir det mer moln och eventuellt något lätt regn, säger Mikael Sjöstrand.

I landets mellersta delar blir det mestadel moln, men inte heller där kommer kylan knäppa till. En del snöfall väntas komma under julafton, och temperaturen kommer ligga runt –1.

Även i norr väntas snöfall till och från under julafton, och temperaturen kommer ligga mellan –1 och –3 grader.

– Det ger oss ett snökarta med en snögräns som går från södra Norrland och bort mot norra Dalarna, säger Mikael Sjöstrand.

I norr väntas snö.

En snövit jul även i söder

För de som bor i södra Sverige och längtar efter snö, väntas en försenad julklapp komma under juldagen. I alla fall i Uppsala och Stockholmstrakterna, där något kraftigare snöbyar väntas dra in dagen efter julafton. I övrigt väntas sol och minusgrader under juldagen i de södra delarna av landet.

I landets mellersta delar blir vädret lite kallare än under julafton, med moln och snöfall. I norr väntas det bli flera grader kallare, mellan –6 och –10, men inte så mycket snöfall även om en del snöflingor kan singla ner.

– Till annandagen börjar det bli desto blåsigare. Regn och mildare luft drar in över söder, och i landets mellersta och norra delar väntas mer snö, framför allt i fjällen, säger Mikael Sjöstrand.

Under söndagen väntas ostadigt väder i hela landet, med blåst längs med kusterna där mycket hårda vindar till stormbyar kan väntas.

Följ ämnen i artikeln