Nästan 300 skolflickor frigavs i Nigeria

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-03-02

En sovsal där några av de runt 300 skolflickorna normalt bor.

Nästan 300 flickor som kidnappades från en internatskola i nordvästra Nigeria har frigivits.

Flickorna vittnar om hur de misshandlades och hotades till livet av kidnapparna under fångenskap.

I slutet av förra veckan kom beväpnade män till staden Jangebe i delstaten Zamfara i nordvästra Nigeria och kidnappade 279 flickor. Kidnapparna kom strax efter midnatt i skydd av mörkret – endast en mindre grupp av flickorna lyckades fly och gömma sig ute i terrängen, enligt en talesperson för delstatsregeringen.

Men på tisdagen frigavs de som kidnappats sedan regeringen tagit hjälp av "ångerfulla banditer" som samarbetar med regeringen genom ett amnestiprogram, enligt guvernören Bello Matawalle.

– Jag är glad över att kunna meddela att flickorna är fria, säger Matawalle och tillägger att flickorna under omständigheterna mår bra.

Hotades till livet

Flickorna berättar om hur de beordrades att bege sig till ett skogsområde tillsammans med kidnapparna, och hur de gjorde illa sig i fötterna av vassa stenar och taggar.

– De flesta av oss skadade våra fötter och vi kunde inte fortsätta vandra, så de sade att de skulle skjuta den som inte kunde fortsätta gå, säger en av flickorna.

– De började slå oss med sina vapen så att vi skulle förflytta oss, säger en annan av dem.

Kidnappningar vanligt

Internatskoleelever i Nigeria utsätts ofta för kidnappningar av väpnade gäng som kräver lösesumma för att frige dem. Kidnappningen av skolflickorna i fredags är den andra på kort tid, i lördags frigavs 27 tonårspojkar som tagits med våld från sin skola i mitten av februari.

Matawalles kansli uppger att ingen lösesumma betalades ut i samband med frigivningen. Källor har tidigare uppgett till Reuters att just myndigheternas utbetalningar av stora lösesummor vid kidnappningar har bidragit till uppgången av dem.