Sista-minuten-tipsen inför sportloven: ”Håll dig i bubblan”

Uppdaterad 2021-02-13 | Publicerad 2021-02-12

Med sportlovet för dörren finns det en oro för att coronasmittan ska ta ny fart.

Men det är okej att åka till fjällen enligt Folkhälsomyndigheten – om vi håller oss i vår lilla bubbla.

– Handla hemma och bo inte med någon annan familj, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten i SVT:s ”Morgonstudion”.

Nästa vecka är delar av västra Sverige först ut med att gå på sportlov. Många har kanske redan packat sina väskor och börjat ge sig av mot snötäckta berg och pistade skidbackar. Men det finns en oro för att coronapandemin ska ta ny fart när många svenskar går på ledighet och åker upp till fjällvärlden.

– Risken för en tredje våg är betydande, sa statsminister Stefan Löfven på en pressträff på torsdagen.

– Man ska ta det försiktigt och inte göra några onödiga stopp som leder till trängsel, på till exempel bensinmackar, affärer och i liftköer. Trängsel får inte förekomma nånstans.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

”Ingen risk att åka skidor”

Men varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten går ut med någon avrådan från att åka på sportlovsresor till fjällen.

– Att åka skidor i sig är ingen risk och det är bra för folkhälsan att vara ute och röra på sig, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i SVT:s ”Morgonstudion”.

Men det finns risker med resan och sportlovsfirare måste tänka på hur de beter sig smittsäkert, menar hon. Att samlas flera familjer i ett stort härligt sportlovsmys är inte okej:

– Det gäller att man inte har så mycket kontakter, handlar hemma och att man inte bor med någon annan familj.

Värmestugor stängda

Den som reser ska hellre åka bil än att sätta sig på ett tåg eller långfärdsbuss där man kommer i kontakt med många andra människor. Dessutom måste den som får sjukdomssymtom kunna ta sig hem utan att riskera att smitta andra.

– Om man blir sjuk i covidsymtom ska man kunna ta sig hem smittsäkert, säger Sara Byfors.

Flera skidanläggningar har vidtagit åtgärder för att minska risken för smittspridning. After skin är inställd sedan tidigare. I Sälen har man öppnat testcenter där man kan testa sig för covid-19 och i Idre har man bommat igen värmestugor och uppmanar hungriga med matsäck att äta den utomhus istället.

För den som stannar hemma på lovet gäller samma princip som för fjällenresenärer, enligt Byfors.

– Riskerna finns om man ökar sina kontakter, så oavsett om man reser eller inte ska man följa rekommendationer, inte träffa många och hålla sig i sin lilla bubbla, säger hon.

Åker man till fjällen ska man hålla sig i sin bubbla, anser Folkhälsomyndigheten.