Stefan Löfvens bistra varning: Maratonloppet är inte över

Uppdaterad 2021-03-19 | Publicerad 2021-03-18

Stefan Löfven höjde ett varningens finger för festande under den annalkande påskhelgen.

– Vi är nu i ett läge där smittspridningen ligger på en alldeles för hög nivå, sa statsministern under torsdagens presskonferens.

Stefan Löfven konstaterade att det här blir den andra påsken som firas under pandemin och att regeringen nu ser tecken på att tidigare följsamhet med råd och rekommendationer börjar urholkas.

– När smittan kom till Sverige för drygt ett år sedan var budskapet att det här var ett maratonlopp, att vi skulle vara förbereda oss på att det här skulle vara länge.

– Vi är nu i ett läge där smittspridningen ligger på en alldeles för hög nivå. Vi ser att allt fler slarvar med råd och rekommendationer och det får direkt effekt – negativ effekt på smittspridningen.

Färre äldre blir sjuka

Statsministern lyfte fram att många svenskar i dag är vaccinerade och att siffrorna gällande sjukdom bland äldre går åt rätt håll. Han poängterade dock att antalet personer som fått sin första dos är alltför lågt för att kunna släppa på disciplinen och börja umgås normalt.

– Hittills har över 1,2 miljoner vaccinationer genomförts och det har gett en mycket bra effekt på smittspridningen i de äldsta åldersgrupperna, de som bor på äldreboenden och hemtjänst. Men, än är det inte tillräckligt många vaccinerade för att det ska påverka smittspridningen.

– Kort sagt, maratonloppet är inte över ännu, sa statsministern.

Risk för smitta under påsk

Han varnade för att den kommande påsken kan bli ytterligare en helg då smittspridningen tar fart igen.

– Coronaviruset tar inte hänsyn till våra högtider. Vi måste alla se till att högtiderna inte blir tillfälle för ökad smittspridning.

Löfven varnar för att fler kan smittas under påsken.

Statsministern vädjade i sitt tal att ”fler behöver göra mer”.

– Jag förstår att det här läget är jobbigt, jag förstår att det tär. Men nu behöver fler göra mer. Och när det verkligen gäller, och det är nu, då agerar vi för landets bästa och för våra medmänniskors bästa.

Gäller för alla

Han upprepade Folkhälsomyndighetens råd att hålla avstånd och hålla god hygien.

– Det vi behöver göra: umgås bara med dina närmaste, stanna hemma om du känner dig förkyld och testa dig. Håll avstånd. Det är det viktigaste vi kan göra för att förhindra smittspridningen. Inga stora påskfiranden.

– Det gäller också för påskkärringar och påskharar, la Löfven till.

Han lät också meddela att nuvarande restriktioner ligger kvar till vidare.

– Det betyder bland annat att du som kan jobba hemma jobbar hemma, sa Löfven.

Statsminister (S) Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

PODD Så snuvades EU på vaccindoserna

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln