Viking Grace har gått på grund utanför Mariehamn

Publicerad 2020-11-21

Klockan 13.15 på lördagen gick Viking Line-fartyget Grace på grund utanför Mariehamn på Åland. Närmare 430 personer befinner sig ombord på fartyget – och tvingas stanna där över natten.

Det blåser hårt väder och Viking Line har ställt in andra fartygsrutter.

– Men Grace är en stor båt och ska klara sånt här väder, säger Eleonora Hansi, Viking Lines informationschef.

Viking Lines fartyg Grace har gått på grund utanför MariehamnÅland, enligt Sjöräddningens presskontakt.

– Det stämmer bra det. Det är inget läckage, utan den står stadigt på grund, säger han.

Fartyget har gått på grund precis i inloppet till Mariehamn. Ombord finns 429 personer, varav 331 är passagerare och 98 är i besättningen enligt TT.

Klockan 17.20 kom beslutet om att passagerarna tvingas stanna ombord över natten. Viking Line skriver i ett pressmeddelande att läget är stabilt och att passagerarna kan gå i land i morgon.

Dykare undersöker fartygets botten för närvarande, efter det ska beslut tas om hur fartyget tas loss. Enligt passagerare har en helikopter med fartygsexperter landat för att kontrollera fartygets skador.

Passagerare: ”Aldrig varit med om något liknande”

En passagerare ombord beskriver att han har åkt på Finlandsfärjorna flera gånger – men att den här resan inte blev som någon tidigare resa han gjort.

– Jag satt lugnt och fint i hytten och kollade ut över havet. Jag såg att det hade börjat blåsa upp rejält men jag såg inget skäl att vara orolig, berättar passageraren.

Men plötsligt hände något.

– Det skakade till. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Fartyget började backa i cirka 50 meter innan det stannade.

– De ropade ut att vi har haft en grundstötning och att alla skulle samlas i konferensdelen på plan nio, säger han.

Fartyget ligger omkring 500 meter från hamnen men passageraren är orolig att de kan bli fast på fartyget länge.

– Om de ska undersöka vad som har hänt kan vi bli kvar här länge. Jag hoppas att de kan släppa av oss innan de börjar med det, säger han.

Viking Grace har gått på grund utanför Mariehamn.

Viking Line: Grace ska klara sånt väder

Enligt Eleonora Hansi, informationschef för Viking Line, ska det inte vara fara för någon av passagerarnas liv.

– Nu behöver vi ta hand om våra resenärer, säger hon.

Ingen av passagerarna har ännu hunnit evakueras och hon vet inte när en evakuering kommer att bli ske.

Viking Line har ställt in sina andra rutter med fartyget Rosella. Enligt SMHI är det hårt väder med 22 sekundmeter i byarna.

– Det är en mindre båt därför har vi ställt in Rosellas rutt , men Grace är mycket större och ska klara sånt här väder, säger Eleonora Hansi.

Finska kustbevakningen på plats vid grundstötta Viking Grace

”Kommer nog stå här länge”

Ett vittne på land beskriver hur det blåser väldigt hårt på platsen.

– Jag sitter i bilen just nu och hela bilen skakar av vinden. Tidigare när jag var ute så höll jag på att blåsa omkull, säger Anders Holmberg, som blev vittne till grundstöningen.

Han säger att båten verkar stå stadigt där den står just nu. Enligt honom kan båten bli kvar på platsen under en längre tid.

– Det är inget roligt det här. Båten kommer nog stå här länge, säger han.

Färjan var på väg från Stockholm via Mariehamn med slutdestination Åbo. Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket, säger till Aftonbladet att eftersom färjan gått på grund i Mariehamn så är det Sjöfartsverkets finska motsvarighet som ansvarar för räddningsinsatsen.

– Men vi finns också tillgängliga att bistå om Finland skulle önska det. Men någon sådan förfrågan har inte kommit än, säger han.

Avvaktar på grund av hård vind

Den finska sjö- och kustbevakningen är på plats med varsitt fartyg men att avvaktar med att utrymma fartyget, alternativt bogsera den till hamnen, rapporterar TT.

– Det är hård vind, om de väntar lite på att det ska bli lugnare senare i dag kan de kanske bogsera den lättare, säger Jurky Sudänoja, presskontakt vid Sjöbevakningen i västra Finland, till TT.

M/S Viking Grace sjösattes 2012. Fartyget är 218 meter långt, 32 meter brett och kan ta 2 800 passagerare.

Grundstötningen är den andra på kort tid för Viking Line. I september gick Viking Amorella på grund i den åländska skärgården.