Kommunen om boendes vatten: Kan aldrig vara säkra

Publicerad 2021-02-02

BOTKYRKA. Brandröken från sopberget kan jämföras med luften i världens mest förorenade städer – men exakt vad den innehåller vet ingen.

Nu kallas norska experter in för att ta reda på vad som finns i röken.

Vad som ska hända med de massiva avfallshögarna efter branden är oklart.

Arbetet med att kväva branden i det massiva sopberget i Kagghamra har inletts, men det kommer brinna i minst fyra veckor till. För att ta reda på vad röken – och avfallshögarna –innehåller har kommunen nu utökat sina mätningar.

– Det finns väldigt lite kunskap om rök från avfallsbränder i Sverige, så mycket av vårt arbete nu handlar om att skaffa oss det, säger Carina Molin, samhällsdirektör i Botkyrka kommun.

Utöver att mäta partiklar tittar man nu efter bland annat tungmetaller och dioxiner. Norska experter har kallats in för att mäta flyktiga organiska ämnen som kan bildas vid bränder.

Gravida, barn under 18 år, äldre över 70 och känsliga personer avråds från att gå ut av säkerhetsskäl när röken ligger på, tills man vet vad röken innehåller. Teknik och analystider får mätresultaten att dröja, något Carina Molin beklagar.

Vindstilla dagar hålls röken vid soptippen, när det blåser kan boende sju kilometer från Kagghamra känna den fräna röklukten.

”Som världens mest förorenade städer”

Röken kan jämföras med luftkvaliteten i världen mest förorenade städer, enligt experter. Många boende menar att rådet att hålla sig inne inte är rimligt, att en evakueringsorder borde utfärdas.

– Vi jobbar mycket med den frågan och att skapa oss en bra helhetsbild. Det är inte en ekonomisk fråga utan att vi behöver ta hjälp av räddningstjänst och experter i frågan.

Men det finns ju ingen risk med att evakuera, för säkerhets skull?

– Vi jobbar ständigt med frågan utifrån den information vi får.

Undersöker grundvattnet

Analyser av släckvatten visar höga halter av bland annat arsenik, bly och kvicksilver. Hittills har man inte sett att det tagit sig ner i grundvattnet, enlig Carina Molin.

– Tidigare mätningar har inte visat tecken på att föroreningar från högen tagit sig ner i grundvattnet. Men vi håller på med vattenanalyser i Kaggfjärden, Kagghamraån och grundvatten nu och väntar provsvar när som helst.

Boende utan kommunalt vatten oroar sig för att gifter kan ha tagit sig in i deras dricksvatten. Kan de dricka sitt vatten?

– Vi kan aldrig vara säkra, men utifrån den info vi har i dag ser vi ingen större risk. Men vi får återkomma till det. Är man orolig ska man kontakta kommunens miljöenhet för rådgivning. Så får man titta på varje enskild fastighet och förhållandena där, det är svårt att svara generellt.

Försökt stoppa sopföretaget

Historien kring sopberget sträcker sig från 2007 och boende har upprepade gånger larmat om stora mängder avfall som NMT Think Pink lagrat på platsen. Enligt Carina Molin försökte man stoppa verksamheten 2015 då man fick indikationer att mycket mer än de tillåtna 10 000 ton lagrades.

– Vi förelade företaget att platsen skulle tömmas och att de inte fick köra in mer sopor. Länsstyrelsen upphävde beslutet och sa att vi gått för långt i vår myndighetsutövning. Vi tycker inte att avfallsanläggningen är lämplig på platsen, men har inte varit framgångsrika i att få bort den.

NMT Think Pinks ägare är misstänkta för grovt miljöbrott, något de nekar till. Företaget har försatts i konkurs. Vad som ska hända med avfallet efter branden kan kommunen inte svara på.

– Vi tittar noga på hur vi kan hantera det som komma skall och jobbar med olika scenariefrågor. Men har inget svar på den frågan i dag. Vår ambition är att det ska bort, men vi måste reda ut många delar i det här först.

Följ ämnen i artikeln