Malmömäklaren: ”Våra hem har fått extra stor betydelse”

Publicerad 2021-02-05

Bostadsmarknaden förvånade under pandemin, och allt fler lade mer fokus på hemmet.

För Aftonbladet berättar fyra Malmömäklare om bostadsmarknaden 2021, vad som är trendigt just nu och hur pandemin påverkar preferenser.

– Det fick fler att prioritera en större bostad framför ett centralt läge, säger Anna Danielsson, fastighetsmäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Anna Danielsson, fastighetsmäklare och franchisetagare Erik Olsson Fastighetsförmedling i Malmö.

Anna Danielsson, Erik Olsson Fastighetsförmedling

Hur ser ni på bostadsmarknaden i Malmö 2021?

– Utbudet följer samma trend som föregående år och är fortsatt lågt. Förutsatt att det fortsätter vara på det viset kan vi nog räkna med stigande priser, men troligtvis inte en lika stor prisökning som 2020.

Hur skulle ni vilja beskriva 2020?

– Ett år som vi sent kommer att glömma, både när det gäller pandemin och hur bostadsmarknaden reagerade. I mars trodde många experter att marknaden skulle krascha med full fart. Många blev nog förvånade när det gick åt andra hållet. 2020 blev året då folk såg på sitt boende på ett helt annat sätt än tidigare. Behöver jag ett hemmakontor? Vill jag bo närmare naturen? Är det dags att släppa lägenheten och flytta till hus?

– Behoven av olika boendefunktioner förändrades samtidigt som bostaden prioriterades upp. Låga räntor, inställda resor och annan konsumtion som omöjliggjordes av pandemin gjorde att man fick mer pengar att lägga på boendet. Sammantaget resulterade det i stigande bostadspriser och fler sålda bostäder än någonsin tidigare.

Hur har pandemin påverkat?

– Lite som ovan. Folk har förändrat sina sökkriterier och boendet blir viktigare då man spenderar mer tid hemma. Många är mer köpstarka efter pandemin än innan. Hemarbete gör att många ville ha ett extra arbetsrum samtidigt som restiden till arbetet inte spelar så stor roll om man inte åker dit. Det fick fler att prioritera en större bostad framför ett centralt läge.

Är det säljläge nu? Köpläge?

– Säljläge, tack vare kombinationen av det låga utbudet och en väldigt stor efterfrågan. Köpläge är det alltid om man tillsammans med sin mäklare har förberett sin försäljning noga, har en utarbetad strategi för att nå bäst betalt och få värdefull köparhjälp från sin mäklare.

Vilka typer av objekt efterfrågas just nu?

– Fler väljer att flytta ut på landet och närmare naturen. Många vill gärna ha en större bostad än tidigare.

När är bästa tiden på året att köpa vs sälja?

– Om man ska sälja sin villa är vår och sommar bästa tiden. Då får kunden rätt känsla av den (ofta) grönskande trädgården. Samma gäller lägenheter som har terrasser eller balkonger. I övrigt gäller det snarare att tajma rätt där marknaden befinner sig. Här tar man hänsyn till flera aspekter såsom världsläget, ekonomin och utbud samt efterfrågan på den lokala orten.

Har ni något tips till de som vill köpa/sälja just nu?

– Förbered din försäljning och lägg rätt strategi tillsammans med din mäklare för att optimera bostadsförsäljningen. Nu när utbudet är lågt och efterfrågan skyhög har budgivningarna en tendens att skena iväg. Därför är det ett bra tips till köpare att sätta en max-budget tillsammans med banken innan man ger sig in i en budgivning. Sedan gäller det att hålla sin budget och inte dras med i processen känslomässigt så det slutar med att man budar över sin budget på ett sätt som kan äventyra ekonomin.

Jesper Jeschko Björnsson, Fastighetsmäklare och partner vid Fastighetsbyrån Malmö

Jesper Jeschko Björnsson, Fastighetsbyrån Malmö

Hur ser ni på bostadsmarknaden i Malmö 2021?

– 2021 har börjat stabilt och vi ser ett fortsatt högt köpintresse. Prisutvecklingen för januari 2021 visar plus minus noll på både villor och bostadsrätter vilket är lite förvånande eftersom känslan är att priserna har fortsatt stiga. Utbudet är lågt för säsongen och vi väntar oss en fortsatt stigande prisuppgång, dock försiktigare än under 2020.

Hur skulle ni vilja beskriva 2020?

– Ett år som inleddes med stigande priser. Uppgången mattades av under våren när pandemin svepte fram och skapade oro i ekonomin och samhället. Prisuppgången på villor stannade av och priserna sjönk ett par procent på bostadsrätter. Särskilt påverkade var de mindre lägenheterna, sannolikt eftersom de yngre köparna påverkades mer av den ekonomiska situationen. Utbudet av bostadsrätter steg också under våren men under sommaren såldes bostäderna av eftersom vi sålde fler bostäder än normalt under samma period. Under höst och vinter har utbudet fortsatt vara lågt på både villor och bostadsrätter vilket bidragit till en stigande pristrend med nya rekordnivåer.

Hur har pandemin påverkat?

– Pandemin har sannolikt påverkat bostadsmarknaden positivt eftersom många väljer att investera i sina hem när man inte kan resa och gå ut lika mycket som tidigare.

Är det säljläge nu? Köpläge?

– Både och. Säljläge eftersom man får väldigt bra betalt för sin bostad. Köpläge eftersom priserna troligtvis kommer att fortsätta upp och då tjänar man på att köpa så snart som möjligt.

Vilka typer av objekt efterfrågas just nu?

– Det som präglar Malmös bostadsmarknad är ett mycket lågt utbud av villor. De köpare som letar villa har inte så många att välja på. Utbudet går i vågor under säsongerna men den långsiktiga trenden på villautbudet är fortsatt sjunkande. I och med det låga villautbudet är också radhus hett eftertraktade, både friköpta och i bostadsrättsform.

När är bästa tiden på året att köpa vs sälja?

– Under våren är det många som vill båda köpa och sälja så det är en bra period. Många köpare men också ett högre utbud. Prisbilden skiljer sig dock inte särskilt mycket över året. En period jag rekommenderar att undvika att sälja är under julen eftersom inte så många köpare är aktiva då. Det kan dock vara ett bra tillfälle att köpa då.

Har ni något tips till de som vill köpa/sälja just nu?

– En fallgrop för köpare i en uppåtgående marknad är att man tycker att det är för dyrt att köpa nu och väljer att avvakta. Om ett år har sannolikt priserna stigit ytterligare och man ångrar sig att man inte köpte för ett år sedan när priserna var lägre.

Mattias Larsson, vd Bjurfors.

Mattias Larsson, Bjurfors

Hur ser ni på bostadsmarknaden i Malmö 2021?

– Året har startat på samma sett som 2020 avslutades. Begränsat utbud och högt tempo då det finns en stor efterfrågan därute. Alla nyckeltal pekar på fortsatta prisökningar under 2021.

Hur skulle ni vilja beskriva 2020? 

– Vi överraskades alla av den stora efterfrågan under året. Efter en kort nedgång i slutet på mars då pandemin slog till kan vi i övrigt se tillbaka på ett rekordår med hög prisutveckling på hela bostadsbeståndet. Boytan hamnade i centrum under året.

Hur har pandemin påverkat?

– Året då vårt hem blev mer än en bostad. Vi ser plötsligt att vår hem ska även ska agera arbetsplats, skola, fritidsgård och fritidshus osv. Det gör att många omvärderat sin bostad under pandemin och letat yta i stället för läge vilket påverkat bostadsåret.

Är det säljläge nu? Köpläge? 

– Just nu är det säljarens marknad, det har dock mindre betydelse då många agerar både köpare och säljare på samma marknad.

Vilka typer av objekt efterfrågas just nu i Malmö?

– Just nu är det hög efterfrågan både på lägenheter och villor. Det som sticker ut är att det rekordlåga utbudet på villasidan, det gör att vi just nu har en omsättningshastighet på 10 dagar vilket är högst bland storstäderna.

När är bästa tiden på året att köpa vs sälja?

– Säsongsvariationerna suddas ut mer och mer. Vi har en bra bostadsmarknad under hela året, utbudet ökar under vår/höst då vi framförallt ser ett ökat villabestånd vilket ökar flyttkedjorna. I Malmö rådet det bra balans mellan utbud och efterfrågan under hela året i en normalmarknad.

Har ni något tips till de som vill köpa/sälja just nu?

– Ligg steget före, var påläst! Det är ett högt tempo och det gäller att vara väl förberedd och noggrann både som säljare och köpare.

Marcus Abrahamsson, fastighetsmäklare och försäljningschef för Malmöregionen på SkandiaMäklarna Landgren.

Marcus Abrahamsson, SkandiaMäklarna Landgren

Hur ser ni på bostadsmarknaden i Malmö 2021?

– Det kommer att bli ett mycket spännande år där smittspridning och restriktioner sannolikt kommer spela en stor roll för utvecklingen. Om restriktionerna lättas och människor kan leva mer som tidigare tror jag att utbudet av större lägenheter och villor kommer att gå upp från en just nu historiskt låg nivå. Det kan i sin tur göra att prisökningen på sådana bostäder avtar något. Under senaste året har priserna på villor gått upp cirka 15 procent, på bostadsrätter nästan 10 procent, så det avtar i så fall från en hög nivå.

– Samtidigt är Malmö en mycket expansiv region där priserna fortfarande är relativt låga i jämförelse med andra svenska storstadsområden, vilket bör göra att priserna fortsatt kommer att gå upp om än inte lika kraftigt.

Hur skulle ni vilja beskriva 2020? 

– Våra hem har fått extra stor betydelse under året som gått. Vi har inte kunnat resa som vanligt, jobbat hemifrån och helt enkelt spenderat mer tid överlag i hemmet. Det har gjort att många avvaktat lite med att sälja de lite större bostäderna. Samtidigt har efterfrågan varit stor på större lägenheter, hus och fritidshus. Det har fått som konsekvens att priserna har drivits upp ganska kraftigt under året, trots att många förutspådde det motsatta.

Är det säljläge nu? Köpläge? 

– Både och. En bostad är ofta en långsiktigt bra investering, även om det känns dyrt precis när man vunnit en budgivning. Den som har möjlighet tjänar ofta i längden på att äga sitt boende. Samtidigt kan en lyckad försäljning göra att man kan investera i en ny bostad. Jag tror att man snarare bör se till vad man har för personliga behov än att stirra sig blind på att sälja eller köpa i precis rätt läge. Det är nästan omöjligt.

Vilka typer av objekt efterfrågas just nu?

– Större boenden, bostäder med tomt och fritidshus är fortsatt intressanta för många. I övrigt är det alltid stor efterfrågan på bostäder med personlighet som sticker ut på rätt sätt. Det kan till exempel vara lägenheter med kakelugnar, stora balkonger eller vackra välbevarade detaljer. Även nyproducerade och moderna bostäder efterfrågas av många.

När är bästa tiden på året att köpa vs sälja?

– Det är nästan alltid bäst att sälja när så få andra som möjligt gör det. Utbud och efterfrågan spelar stor roll för vilket pris man får. Generellt sett brukar det vara bra att sälja sin bostad lite innan utbudet går upp under senare delen av våren. Har man möjlighet att sälja i till exempel mars så får kanske köparen dessutom inflyttning till sommaren vilket brukar vara uppskattat, samtidigt som man själv kan leta ny bostad under april eller maj då utbudet brukar vara högre. Det motsatta gäller om man planerar att köpa.

– Samtidigt finns det väldigt många undantag. Hittar man sin drömbostad när utbudet är lågt ska man såklart slå till om priset känns rätt, det är förmodligen en god investering på sikt oavsett när på året du köper.

Har ni något tips till de som vill köpa/sälja just nu?

– Den som ska köpa ska som vanligt vara påläst kring föreningen, området, renoveringar som gjorts i bostaden osv. Det är sällan en god idé att avvakta om man hittar något man gillar, agera istället fort för att få till ett avslut. Som säljare är det jätteviktigt att välja en mäklare som man känner förtroende för snarare än att stirra sig blind på arvodet, man ska trots allt genomföra en stor affär tillsammans.

Följ ämnen i artikeln