Misstänkta 17-åringen tidigare dömd för mordförsök

Uppgifter: Kan ha angivits för att lätta på trycket från polisen

Uppdaterad 2021-07-03 | Publicerad 2021-07-02

För drygt ett år sedan dömdes 17-åringen för mordförsök efter att ha knivhuggit en man på spårvagnen med en kökskniv.

Nu sitter han anhållen misstänkt för mordet på den 33-årige polismannen.

– Han är hemmahörande i Biskopsgården, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Den 33-åriga polisen stod och pratade med några personer på gatan när han plötsligt blev beskjuten.

Minuterna som följde var dramatiska.

”Hör du mig? Vakna!”, hörs en kollega skrika i en video från onsdagskvällen.

Trots livräddande insatser gick polismannens liv inte att rädda.

Under natten efter skjutningen spreds flera filmer på polisernas desperata kamp för att rädda skjutne kollegans liv.

Över 20 personer hämtades till förhör och enligt uppgifter till Aftonbladet ska två personer gripits, men sedan släppts. Nu tror sig polisen ha ha hittat den skyldige – en 17-årig man sitter nu anhållen misstänkt för mordet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska polisen ha hittat kläder nära platsen för skjutningen som stämmer in på gärningsmannens signalement.

– Han är hemmahörande i Biskopsgården och det vi kan säga är att han finns i konfliktmiljön, säger kammaråklagare Ulrika Åberg under presskonferensen på fredagen.

Flera av 17-åringens familjemedlemmar har hämtats in till förhör av polisen under dagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Högg man med kökskniv

17-åringen, som nekar till brott, är tidigare dömd för mordförsök. Det efter att ha huggit en annan man med en kökskniv på en spårvagn i Göteborg.

Knivskärningen skedde en onsdag strax före lunch när 17-åringen, då 15 år, var på väg till skolan. Enligt domen ska han dagen innan fått höra att någon var ute efter honom. Vilka som var ute efter honom visste han inte.

Oron över att bli påhoppad fick honom att ta med sig en kniv den aktuella dagen, enligt domen.

På spårvagnen möttes han av tre personer, varav minst en gick på hans skola. Enligt 17-åringen ska personerna börjat ”jiddra” och fått han att bli ”tvärrädd”. Det var därför han tog upp kniven och högg en av de tre personerna i halsen påstår han.

Efteråt åkte han hem. I domen framkommer att han tror att han kastade kniven från balkongen.

17-åringen dömdes för mordförsöket till ett års sluten ungdomsvård i början av 2020. Han dömdes även för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och olaga hot. Det senare efter att ha hotat en annan elev på sin skola med kniv under en lunchrast.

Ville att sonen skulle omhändertas

I domen framkommer också att 17-åringens mamma redan innan knivskärningen på spårvagnen hade larmat både skola, socialtjänst och polis.

Hon var orolig över att han börjat umgås med ”andra killar som inte var bra”. Enligt mamman skulle sonen dessutom ha slutat lyssna på henne. Hon bad därför socialtjänsten att omhänderta sonen ”innan han skadade sig själv eller andra”, står det i domen.

Enligt domen ska socialtjänsten försökt hitta ett familjehem – men ”olyckan hann före”.

Bild från polisens förundersökning.

Kan ha angivits för att lätta på trycket

Enligt polisen är fortfarande för tidigt att säga vad motivet till onsdagens dödsskjutning kan ha varit.

Utredningsledarna tror i nuläget inte att den dödade polismannen var den tänkta måltavlan. Dådet kopplas istället ihop med gängkriminalitet och de pågående konflikterna i området kring Biskopsgården.

– I det här läget så finns det olika teorier om hur skjutningen har gått till och vissa teorier är mer troliga än andra, men vi utesluter inga teorier, säger polisområdeschefen Erik Nord till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha funnits flera övervakningskameror mot platsen där polismannen sköts ihjäl.

17-åringen kan ha angivits för att trycket från polisen skulle lätta i området, menar Aftonbladets källor.

Under helgen kommer åklagaren fatta beslut om 17-åringen ska begäras häktas eller inte. Polisens arbete i Biskopsgården kommer att fortsätta.

– Vi vet att de misstänkta följer oss precis som alla andra. Vi vill inte väcka den björn som sover. De ska känna sig oroliga där ute, snart kommer vi och knackar på dörren, så är det bara, sa Christer Fuxborg vid polisens ledningscentral i Region Väst till Aftonbladet tidigare under fredagen.

Under natten mot fredag samlades kollegor och familjemedlemmar till den döde polisen vid mordplatsen. Många hade med sig blommor och tände ljus.