Svaret till politikerna efter tv-debatten: Det handlade inte om tid

Publicerad 2020-10-12

Partiledarna vill ge fack och arbetsgivare mer tid att nå ett avtal om arbetsrätten.

Men efter debatten i SVT ger båda parter samma besked: Det var inte bristen på tid som fick förhandlingarna att bryta ihop.

– Det handlade inte om att sitta fler timmar, säger Cherine Khalil, presschef på Svenskt Näringsliv.

För snart två veckor sedan brakade förhandlingarna samman. Svenskt Näringsliv kunde inte enas med LO och PTK om ett nytt huvudavtal för spelreglerna på svensk arbetsmarknad.

Men parterna var överens om att det var nära.

– Tiden rann ut den här gången, sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Aftonbladet timmarna efter midnatt 1 oktober då deadline löpte ut.

C och L fick skulden

Hon la öppet skulden på Centerpartiet och Liberalerna. Las-utredningen som de båda partierna drev igenom i januariavtalet blev ”en blöt filt” över förhandlingarna, uppgav Gideonsson i ett pressmeddelande på natten.

I söndagens partiledardebatt i SVT mildrade V-ledaren Jonas Sjöstedt sitt hot att fälla regeringen om inte las-utredningen dras tillbaka. Han är beredd att vänta ”några veckor”, var det nya beskedet.

Även Stefan Löfven, Annie Lööf och Per Bolund sa sig vara beredda att ge parterna mer tid att förhandla.

– Det är ingen av parterna som har sagt att nu har vi stängt dörren och slängt nyckeln. Det är du som håller på att göra det, sa Löfven till Sjöstedt i SVT:s studio.

”Inte framkommit något nytt”

Efter debatten sökte Aftonbladet kommentarer från arbetsmarknadens parter om politikernas besked.

Men trots ordförandens tidigare uttalande om att ”tiden rann ut” lät det nu annorlunda från LO-håll. Enligt en uppgiftslämnare inom organisationen är det inte mer tid som behövs för att förhandlingarna ska kunna återupptas – det är att las-utredningen undanröjs.

Susanna Gideonsson ville inte ställa upp på en intervju under söndagskvällen, men via LO:s presstjänst lämnade hon ett skriftligt uttalande:

”Det har inte framkommit något nytt. Om parterna ska förhandla så ska det vara för att det är det bästa för våra medlemmar oavsett vad olika partiledare tänker och tycker.”

PTK ville inte lämna några kommentarer efter partiledardebatten. Men även Svenskt Näringsliv delade uppfattningen att mer tid inte kommer att lösa upp knutarna.

– I slutändan handlade inte om tid utan sakfrågor. Det handlade inte om att sitta fler timmar, sa presschefen Cherine Khalil.

Det finns i nuläget inga uppgifter om några nya planerade förhandlingar mellan parterna.

– Parterna kan alltid samtala, sa Svenskt näringslivs presschef under söndagskvällen.

Vilka sakfrågor är viktigast?

– Det har vi valt att inte kommentera.

Finns det några kontakter?

– Vi kommer inte att kommentera det.

  • Fastnålat inlägg
    12 okt 2020
    Hanna Olsson Berg

    Här kan du ställa dina frågor till Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin om hotet mot Stefan Löfven och kaoset i politiken.

    Hon svarar i en livesändning klockan 15.

  • 12 okt 2020

    Inget januariavtal = ingen regering

    Lyda Jonas Sjöstedts krav = ingen regering

    Så vad ska Socialdemokraterna göra 🤔

    Eva
  • 12 okt 2020

    Hur länge sitter Stefan Löfven kvar som partiledare

    Anna
  • 12 okt 2020

    Hej. Tror du att det finns substans i att kritiken mot Ebba Busch kom väldigt "lägligt" och att det finns en agenda bakom - i.e. politiskt rävspel?

    Thomas
  • 12 okt 2020

    Om inte Svenskt Näringsliv kommer till förhandlingsbordet finns det bara ett verktyg i verktygslådan att använda nämligen strejkvapnet och därmed få tyst på alla lögnpåsar.

    Taggen
  • 12 okt 2020

    Anställningstryggheten är i fara.

    Anställd