Förening bjuder in studenter efter flyttkrav: Kan vara förebilder

Uppdaterad 2020-10-12 | Publicerad 2020-10-11

BORLÄNGE. Bilden som Dalarna studentkår målar upp av Tjärna Ängars invånare som fattiga analfabeter är felaktig och fördomsfull.

Det menar en somalisk förening i området. Nu bjuder de in studenterna till en träff.

– Vi måste ju jobba tillsammans för ett område som är tryggt för alla, säger Abdullahi Sheikh Ali.

För några dagar sedan rapporterade Aftonbladet om hur Högskolan i Dalarnas studenter kände sig otrygga i sina studentbostäder på Tjärna Ängar efter skjutningar och mordförsök i området. Flera har också drabbats av inbrott och kvinnliga studenter har känt sig förföljda när de varit på väg hem.

I ett brev till högskoleledningen krävde studentkåren att studenterna skulle få flytta.

I brevet beskrevs Tjärna Ängar som ett område med fattigdom, låg utbildning och hög analfabetism och man menade studenter borde bo i ett område med hög motivation. Man menade också att det är svårt för studenterna att få ta del av svensk kultur och tradition här.

Abdullahi Sheikh Ali, ordförande för Umis, en somalisk förening i Tjärna Ängar.

Något som fått flera i Tjärna Ängar att reagera. En av dem är Abdullahi Sheikh Ali, ordförande för Umis, en somalisk förening i området.

– Det är inte frågan om ifall det finns problem i området, kopplat till socio-ekonomisk utsatthet som finns här och jag ifrågasätter inte att det gör folk otrygga. Men när en studentkår bedömer människor utifrån bakgrund och utbildning känns det inte bra, det ökar polariseringen i samhället, säger han.

– Många här känner sig utpekade och besvikna på studentkåren nu.

”Stöter bort unga från högskolan”

Föreningen, som håller till en minuts promenad från studentboendet, håller bland annat i läxhjälp och driver ett projekt där man motiverar unga att studera vidare.

– De ska ju vara en förebild, hjälpa och vara en plats för alla. När studentkåren pratar om boende här på det här sättet så stöter man ju bort barn och unga härifrån, säger han.

Att människor här skulle vara mindre motiverade stämmer inte säger han och tar exempel på föräldrar som hjälper barn på läxhjälpen på kvällar och som nattvandrar på helger.

Att gå ut och kräva att studenter ska få flytta är konstigt och kortsiktigt, tycker han.

– Hur är det för barn och föräldrar i området då? Ska de också flytta från området? Det löser ju inte problemen. Trygghet är ju ett behov för alla, vi kan inte bara fokusera på en grupp.

Anmälda rån och våldsbrott har minskat

Han tar upp det som han menar är ett av grundproblemen: skolan. Att mer än häften av lärarna på Tjärnaängsskolan saknar behörighet och att barn som behöver stöd i skolan inte får hjälp i tid.

– Det räcker inte med kameror och poliser. De kan stoppa de kriminella som begår grova brott. Men vad händer med barn och unga som har problem i skolan och som inte får hjälp att klara den? Det är där det börjar.

Antalet anmälda personrån och våldsbrott har minskat hittills i år jämfört med förra året, enligt P4 Dalarna. Polisen ser också att läget i området är lugnare nu efter en ovanligt brottsdrabbad period. Men Abdullahi Sheikh Ali förstår studenternas känsla av otrygghet som nyinflyttade i ett område där de inte känner någon och där flera grova brott inträffat på kort tid.

”Studenterna kan hjälpa de unga”

Idén att ordna en träff där boende och studenter kan lära känna varandra tycker han är jättebra.

– Alla här påverkas av att det sker rån, knivskärningar och skjutningar. Men istället för att fly området kanske vi alla kan mötas. Studenterna kan ju vara förebilder för barn i området och hjälpa till på läxhjälpen till exempel.

– Jag ska ta kontakt med studenterna nu i veckan, säger Abdullahi Sheikh Ali.