Tilda, 2, hängde medvetslös i förskolans persiennsnöre

Uppdaterad 2020-10-20 | Publicerad 2020-10-18

Trots att syretillförseln till hjärnan ströps när hon hängdes i persiennsnöret har Tilda inte fått fysiska men från olyckan.

BOTKYRKA. Tvååriga Tilda var minuter från döden när förskolepersonal hittade henne hängandes i ett persiennsnöre.

Föräldrarna är kritiska mot Botkyrka kommun och menar att säkerheten på förskolan brustit.

– Man väntar sig att ens barn kommer hem levande från förskolan, det var nära att det inte blev så, säger Carola, mamma till Tilda.

Tilda och hennes tvillingbror Albin har lördagsmys hemma i vardagsrumssoffan. Det är Barbie på tv, popcorn- och godisskålar i knät.

– De älskar varandra, men det är också tredje världskriget här några gånger om dagen, berättar mamma Carola i köket i familjens radhus.

Allt höll på att ta en helt annan vändning en dag i januari förra året. Daniel, tvillingarnas pappa, jobbade hemifrån, inte långt från förskolan.

– Jag hörde ambulansen och samtidigt såg jag på telefonen att de ringde från förskolan. Jag kände direkt att det inte var bra, berättar Daniel, som måste ta paus för att samla sig när han tar oss tillbaka till olycksdagen.

”Var medvetslös och blå i ansiktet”

När han kommer till förskolan får han veta vad som hänt. På något sätt har Tilda, då 2,5 år gammal, klättrat upp på ett fönsterbräde, fått ett persiennsnöre om sin hals och sedan blivit hängandes när hon försökt ta sig ner. Utan ett ljud händer det.

I rummet sitter också Albin, men med ryggen mot Tilda. Men treårige dagiskompisen Edvin ser och larmar personal i rummet intill.

– Han tar fel på tvillingarna och säger ”Albin sitter fast”. Pedagogen tittar in och säger ”nej men han sitter ju där”. Han säger det igen och då går de in i rummet och hittar henne hängandes, medvetslös och blå i ansiktet och läpparna, berättar Carola.

– Han räddade hennes liv.

Tilda återfår medvetandet innan Daniel är på plats. Tillsammans åker de ambulansen till Astrid Lindgrens barnsjukhus där de får vara kvar för observation i sex timmar.

De har tur. Trots att syretillförseln till hjärnan ströps när hon hängdes i persiennsnöret har Tilda inte fått fysiska men från olyckan.

Har fått mardrömmar efter olyckan

Efter olyckan fick mardrömmar och började sova i Daniels och Carolas säng igen. Hon har blivit rädd för ambulanser, har blivit blygare och får panik av att ha saker runt halsen.

– När vi tog på henne en cykelhjälm fick hon panik för att hon kände att hon satt fast. Vi får vänta lite med att börja cykla, säger Daniel.

Riskerna med persiennsnören på förskolor är kända. Aftonbladet har tidigare skrivit om tvååriga James i Norrköping som också höll på att dö av ett persiennsnöre.

Även på Tildas förskola var man medveten om risken. Åtgärden blev att klippa isär snörena och att se till att de satt i fästena. Men vid olyckan hade de lossnat från fästet och knutits ihop av någon.

”Har beslutat att ta bort dem”

Föräldrarna anklagar inte pedagogerna, men tycker att kommunen brustit i säkerhetsarbetet.

– De har identifierat snörena som risk men valt att ha kvar dem och tänkt ”vi får ha koll på det”. Det är ju inte tillräckligt när det handlar om barn, säger Carola.

Persiennerna togs ner efter olyckan, och har tagits ner på andra förskolor, enligt Sara Dahl, verksamhetschef för förskola på kommunen. Hon säger att man ser väldigt allvarligt på olyckan och att hon kallade alla förskolerektorer till möte dagen efter.

– En del beslutade att ta bort persiennerna, andra har klippt av snörena så att de blir obrukbara.

Men det finns inget centralt beslut att ta bort dem från alla förskolor.

Varför inte då?

– Så fort det finns en risk påtalar förskolan det och då åtgärdas det.

Polisutredningen lades ner

Polisen har lagt ner utredningen, ingen ansvarig kan pekas ut och det klassas som en olycka. Daniel och Carola har ansökt om ersättning för sveda och värk från kommunen.

– Vi tänkte att Tilda skulle få göra något roligt för de pengarna, säger Carola.

De fick avslag. ”Hur snöret lossnat från sitt fäste och hur knuten på det uppstått är oklart. Skadan är naturligtvis beklaglig, men får anses var en olyckshändelse för vilken kommunen inte kan hållas ansvarig”, skriver kommunens försäkringsbolag i ett brev till familjen.

Olyckan inte kommunens ansvar

Enligt Sara Dahl delas ansvaret för säkerheten mellan henne, förskolans rektor och personal. Men kommunen har inte ett formellt ansvar för olyckan.

– Polisen inledde en utredning och vi fick återkoppling om att den las ner. Men olyckan skedde på vår förskola och vi har ansvar för att det inte händer igen.

För Carola och Daniel känns det som att ingen tagit ansvar för det som hände Tilda.

– Barn slår upp läppen, bryter ben och man kan inte ha koll på dem hela tiden. Men det man väntar sig är att de kommer hem levande, det var nära att det inte blev så för oss.