Fullsmockat på bussen till Göteborg – resenären Kristian rasar

Västtrafik: Följer läget timme för timme

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-16

Trots den tidiga timmen var det fullt på bussen när Kristian Aas, 29, från Partille var på väg in till jobbet i Göteborg under torsdagen.

Nu riktar han skarp kritik mot Västtrafik.

– Man undrar ju varför de inte gör något åt det, säger han.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som Kristian Aas, 29, klev på bussen Gul Express från Partille till Göteborg.

Ombord möttes han av ett 50-tal människor som stod och trängdes.

– Klockan var kvart i sex och det var redan knöckat med folk. Jag är så lång så jag kan inte sitta i sätena utan måste stå i mittgången och även där var fullt med folk.

Inte råd att åka bil

Han uppskattar att det var omkring 50 personer ombord på bussen.

– Man undrar varför de inte gör något åt detta när man förbjudit andra sammankomster med fler än 50 personer och ska hålla avstånd från varandra.

Kristian berättar att han försöker undvika kollektivtrafiken så gott det går.

– Men man har ju inte råd att åka bil till jobbet varje dag, så jag försöker varva.

Vad skulle du önska för ändring?

– Att de ska ta in extralinje eller ta bort trängselskatten så man kan köra bil.

”Följer läget timme för timme”

Kristian Lans, presstalesperson vid Västtrafik, känner inte till att det ska ha varit ovanligt mycket folk på bussarna just under torsdagsmorgonen men säger till Aftonbladet att deras målsättning är att köra så mycket som man bara kan.

– Vi förstärker dag för dag och följer läget timme för timme och har inte dragit ner på någon av turerna. Tvärtom gör vi allt vi kan för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer så långt det går.

Gällande just Gul Express säger Kristian Lans att man ska titta över situationen.

– Om det finns möjlighet så sätter vi in extra bussar där det går. Men det bygger ju samtidigt på att det finns både bussar och chaufförer som kan köra.

Västtrafik: Är på tårna

Då chaufförerna inte har rätt att fysiskt hindra människor att kliva på vädjar Västtrafik istället till resenärerna att i rådande tider visa hänsyn till varandra.

– Om möjligt kanske man kan åka lite tidigare för att undvika rusningstrafiken, eller avvakta och ta nästa avgång om det är trångt ombord.

Men 05.45 är väl inte direkt rusningstid?

– Nej, men samtidigt har vi sett tecken på att resandet är på väg uppåt igen, från att tidigare ha varit halverad en lång period. Och då måste vi vara på tårna.


PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen