Mördade sambo – döms till psykiatrisk vård

TT

Publicerad 2020-03-20

Polisbilar på plats efter att kvinnan hittades död i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Kvinnans sambo har nu dömts till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat henne. Arkivbild.

En man i 50-årsåldern som knivmördade sin sambo i en lägenhet på Södermalm i Stockholm i augusti förra året döms för mordet till rättpsykiatrisk vård.

Den mördade kvinnan och den nu dömde mannen var sambos. Kvinnan dödades med en kniv i parets bostad.

Hon hittades död i lägenheten efter det att grannar, som hört skrik och bråk och sett en kniv kastas ut, larmat polisen.

Den nu dömde mannen har varken erkänt eller förnekat brottet eftersom han sagt sig inte minnas något av brottet.

I förhör har han endast redogjort för fragmentariska minnen från dagen då brottet begicks men han har inga minnesbilder av knivmordet.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som mannen genomgått begick han gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning som han fortfarande lider av. Till följd av sitt psykiska tillstånd är han i behov av fortsatt psykiatrisk tvångsvård som eftersom det annars finns risk att han begår "brottslighet av allvarligt slag".

Tingsrätten skriver att det inte finns synnerliga skäl att döma mannen till fängelse. Han ska därför överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen döms också att betala skadestånd till kvinnas anhöriga på 216 114 kronor.