Vargar

Varg sköts utanför jaktområde

Av: 

TT

Vargen som sköts var en av tre vargar med finsk-ryskt ursprung som rört sig i Västerbottens och Norrbottens län. Arkivbild på en norsk varg.
Vargen som sköts var en av tre vargar med finsk-ryskt ursprung som rört sig i Västerbottens och Norrbottens län. Arkivbild på en norsk varg.

NYHETER

Den 22 januari sköts en genetiskt viktig varg i Norrbottens län, flera kilometer utanför skyddsjaktområdets gräns. Nu har en förundersökning inletts, bekräftar miljöåklagare Åse Schoultz för tidningen Svensk Jakt.

En anonym källa uppger för tidningen att en anställd vid länsstyrelsen i Västerbottens län har delgivits misstanke om jaktbrott och att flera anställda vid länsstyrelsen kommer att förhöras. Detta vill dock inte åklagaren kommentera.

Tidningen har via uppgifter i en databas om rovdjursinformation kunnat konstatera att vargen sköts nära fem kilometer in i Norrbottens län – utanför det jaktområde som angavs i beslutet om skyddsjakt, men att någon polisanmälan om detta inte gjorts av länsstyrelsen.

Vargen som sköts var en av tre vargar med finsk-ryskt ursprung som rört sig i Västerbottens och Norrbottens län. Bakgrunden till att skyddsjakt inleddes var att just denna varg inte helt säkert varit tillräckligt länge i Sverige för att kunna sövas och flyttas till ett annat område, där den inte ställde till med lika stora problem för rennäringen.

Invandrade vargar måste vara i Sverige i minst fyra månader innan de kan flyttas, ett slags karantän för att se om djuret bär på smittsamma sjukdomar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

"Hoppfullt" om antalet vargar i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Vargar

Norrbottens län

Jakt

Jaktbrott