Före detta polismästare anmäler Paolo Roberto för oaktsam våldtäkt

”Jag har inte sett ett ord från Paolos sida”

Uppdaterad 2020-05-18 | Publicerad 2020-05-17

Ex-polismästaren Tommy Bringholm har polisanmält Paolo Roberto för oaktsam våldtäkt.

Nu hoppas han på att kunna bidra till att minska den här typen av företeelse.

– Jag är ute efter att man ska göra en ordentlig prövning av den här nya lagstiftningen, säger han.

I går lämnade Tommy Bringholm, före detta polismästare, in en polisanmälan mot Paolo Roberto för oaktsam våldtäkt i form av en skrivelse.

– Han är en offentlig person som har gjort en stor sak av att vara en förebild för många, både unga och andra. Han säger att han kan visa att det går att gå från kriminell till annan livsform, och att man kan lyckas i samhället. Han har en del nedvärderande uttryck om att folk måste rycka upp sig med mera. Och sen gör han så här, som många andra också gör, säger han.

Bringholm menar att det har varit alldels för mycket fokus på Paolo Roberto i den pågående debatten.

– Jag har sett oerhört lite om den här stackars kvinna, väldigt lite kring om vad man kan göra, säger han.

Han saknar även Paolo Robertos engagemang i frågan.

– Jag har inte sett ett ord från Paolos sida att han skulle kunna tänka sig att bidra till att minska den här typen av företeelser i samhället, utan han ursäktar sig.

Tommy Bringholm, när han arbetade som polis i Uppsala.

Bringholm säger att han inte vet hur hans polisanmälan kommer att påverka fallet. Men han hoppas på att göra skillnad.

– Jag är inte ute efter Paolo Robertos fall, jag är ute efter att man ska göra en ordentlig prövning av den här nya lagstiftningen. Om det skulle vara så att man finner att den här typen av händelser är att betrakta som en oaktsam våldtäkt så hoppas jag att som en enskildhet, kunna bidra till att minska den här typen av företeelse.

Som ytterligare en åtgärd har han meddelat registratorn vid Åklagarmyndigheten att han lämnat in en polisanmälan.

– Om de är under processen av att utföra ett strafföreläggande ska de veta om att det finns en polisanmälan om samma händelse, fast med en annan brottsrubricering. Så att saker och ting går tåg i tåg och inte går förbi varandra, säger Tommy Bringholm.

Pressmeddelande från Åklagarmyndigheten

Åklagarmyndigheten gick under söndagskvällen ut med ett pressmeddelande gällande ett ärende där en man köpt sexuell tjänst i Stockholm:

”Åklagare på mängdbrottsenheten på Västerorts åklagarkammare kommer i morgon måndag att börja utreda ärendet där en man har erkänt att han köpt sexuell tjänst. Västerortskammaren är den åklagarkammare som handlägger ärenden som faller under snabbare lagföring”.

Paolo Roberto när han intervjuades av TV4