Impopulär Macron laddar om inför ”akt två”

Pontus Ahlkvist/TT

Uppdaterad 2019-09-27 | Publicerad 2019-04-25

Det brukar sägas att stora kriser gynnar sittande regeringar, men inte ens branden i katedralen Notre-Dame tycks ha förbättrat den franske presidenten Emmanuel Macrons miserabla popularitetssiffror.

Nu försöker han stilla väljarnas missnöje med bröd och skådespel.

Tv-tablåerna var lagda och det förinspelade talet redo för utsändning i nationell tv. Emmanuel Macron skulle äntligen bryta tystnaden och tillkännage regeringens svar på det senaste halvårets våldsamma protester i Frankrike.

Men klockan 18.20 den 15 april, mindre än två timmar innan bandet skulle rulla, gick brandlarmet i katedralen Notre-Dame i Paris. Då omfattningen av eldsvådan stod klar bestämde sig presidenten för att ställa in sitt tal. Inspelningarna förstördes, men texten läckte ut till medierna – en rejäl malör för Élyséepalatset.

Symbol för eliten

Bland Macrons förslag fanns skattesänkningar för medelklassen, enligt nyhetsbyrån AFP. Dessutom skulle prestigeskolan ÉNA, en symbol för Frankrikes politiska elit, stängas.

Eftersom "l'effet waouh" (wow-effekten) gått förlorad väntas presidenten ha knådat om sitt manus till torsdagskvällen, då han ånyo gör ett försök att tala till folket – den här gången vid en presskonferens. Men förslagen kommer inte att räcka för att mildra den folkliga vrede som burit fram proteströrelsen Gula västarna, tror Frankrikekännaren Tomas Lindbom.

– I början av december, efter de stora protesterna i Paris, lovade han att dra tillbaka skattehöjningen på drivmedel. Det hade ingen som helst effekt. Det blir vissa små justeringar och de kommer att uppfattas som otillräckligt, säger han till TT.

Monark i palatset

Fransmännens förtroende för Macron är i botten. Mindre än en tredjedel av väljarna är nöjda med presidenten, enligt en mätning publicerad av Le Journal du Dimanche i helgen. Branden i Notre-Dame och Macrons löfte om en snar återuppbyggnad tycks inte ha påverkat hans popularitet alls.

Torsdagens presskonferens är ett nytt format för Macron, som annars föredrar envägskommunikation, antingen i sociala medier eller tv-sända tal till nationen. Ett sätt att närma sig medborgarna, enligt Tomas Lindbom.

– Han känner väl att de här tv-talen får honom att framstå som en monark som sitter där i sitt palats, och det känns nog inte riktigt bra. Han vill inte se ut som en kung varje gång han talar till folket.

”Behöver knäcka högern”

Insatserna är höga då Macron förbereder sig för "akt två", som tidningen Le Figaro uttrycker det. Redan nu lär presidenten blicka mot valet 2022, med sina föregångares öde i färskt minne. Både François Hollande och Nicolas Sarkozy fick lämna presidentpalatset efter en mandatperiod. För att ha en chans att hålla sig kvar vid makten måste Macron bredda sitt politiska underlag, tror Lindbom.

– Han har redan räknat hem den moderata vänstern, för att den är så stukad. Däremot behöver han knäcka högern. Det är därför han har drivit en något mer högerbetonad linje för att fånga dem. En annan punkt är naturligtvis hur ekonomin utvecklas. Nu har köpkraften ökat, och arbetslösheten minskat något, men det har inte slagit igenom i opinionen.