Kritiska läget tillbaka i Spanien – rödlistas av flera länder

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-08-14

I maj verkade Spanien ha fått kontroll över coronasmittan.

Men nu ökar spridningen igen. Fältsjukhus byggs upp på nytt och Mallorca rödlistas för tyska turister.

– Vi befinner oss i ett kritiskt läge, säger hälsoprofessorn Helena Legido-Quigley.

När Spaniens hälsominister Salvador Illa efter ett akutmöte med landets regioner meddelade nya restriktioner sa han att de ”är ett minimum, inte ett maximum”.

Restriktionerna som presenterades var bland annat att stänga alla diskotek, barer tillåts bara vara öppna till klockan 01 och inga nya gäster får tas emot efter midnatt. Alkohol får inte längre drickas på offentliga platser och på restauranger införs strikta krav på avstånd och antal gäster. Rökning förbjuds på uteserveringar och gator om inte rökaren kan hålla minst två meters avstånd.

Män på ett folktomt restaurangtorg på Mallorca.

Fältsjukhus byggs på nytt

När viruset härjade som värst i Spanien under april dog tusentals människor varje dag och spanjorernas liv begränsades med kraftiga restriktioner. Personer som lämnade hemmet utan särskild anledning fick dryga böter.

I maj verkade det däremot ljusna för landet, som sakta började öppna igen i takt med att smitto- och dödssiffrorna gick ner. Det hårdast drabbade fältsjukhuset avvecklades – vilket som sågs som en symbol för att den värsta krisen var över.

Det var i maj. Nu, åtta veckor senare, har Spanien återigen problem med en ny våg av smittspridning. De senaste 24 timmarna har nästan 3 000 nya coronafall registrerats. Militären har fått order om att bygga ett nytt fältsjukhus i staden Zaragoza i landets nordöstra del, där man just nu har bland de högsta smittotalen i Europa.

– Vi befinner oss i ett kritiskt läge, säger Helena Legido-Quigley, en spansk folkhälsoprofessor som för närvarande är verksam vid Singapores nationella universitet, till The Guardian.

Mallorca rödlistas nu av Tyskland.

Rödlistar Mallorca

Att Spaniens turism tvingades till halt är ett stort skäl till varför landets BNP sjönk med hela 18,5 procent under andra kvartalet, det största fallet i Europa efter hårt coronadrabbade Storbritannien. Men när virusspridningen avtog välkomnades resenärer tillbaka till landet, med börjande den 21 juni.

Men det dröjde inte många semesterveckor innan Spanien återigen hamnat på flera turistländers karantänslistor.

Den 27 juli, när Spanien hade 26 coronafall per 100 000 invånare, beslöt Storbritannien att Spanienresenärer ska vara i karantän två veckor efter hemkomst.

Italien gick under fredagen ut med att alla som semestrat i Spanien måste testa sig vid hemkomst.

Och i dag kom beskedet att Tyskland rödlistar Mallorca. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters kommer hela Spanien, förutom Kanarieöarna, snart att klassas som riskzon för tyskarna.

Många svenskar har under sommaren valt just Spanien som semesterdestination, trots smittorisken. De tvära kasten mellan olika länders reserekommendationer gör det svårt för både resebolag och resenärer att förutse läget framöver, men för närvarande är det fritt att resa inom landet.

Dock är det, enligt landets hälsominister, inte omöjligt att Spanien återigen tvingas införa hårdare regler om antalet nya coronafall fortsätter att öka.

 

ANNONS