Antik romersk stad utforskad utan grävande

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-06-09

Radarbild som visar Falerii Novis tempel.

Med hjälp av en fyrhjuling och en radar har forskare för första gången lyckats kartlägga en hel antik romersk stad – utan ett enda spadtag.

Bilden av en arkeolog är inte sällan med spade eller borste i hand, ofta på knä i jakt på fynd som under århundraden täckts av jordlager.

Nu har forskare vid brittiska University of Cambridge och belgiska Universiteit Gent lyckats få jobbet gjort utan grävande. Den antika staden Falerii Novi i Italien, fem mil norr om Rom, har undersökts med hjälp av en avancerad markpenetrerande radar (GPR), som med stor detaljrikedom gett en bild av den romerska staden.

Radarn – som skickar ut radiovågor som studsar mot objekt under markytan – placerades bakom en fyrhjuling och skickade ut sina signaler varje 12,5 centimeter. På det sättet kunde ett drygt 30 hektar stort område kartläggas.

Bad och tempel

Eftersom olika material reflekterar vågorna på olika sätt kan resultatet användas för att skapa detaljerade kartor. Tekniken i sig är inte ny, men har de senaste åren förfinats.

Genom att undersöka olika djup har forskarna kunnat se hur staden utvecklats under århundraden. Arkeologerna har bland annat kunnat se en badanläggning, en marknad och ett tempel.

"Den häpnadsväckande detaljnivån som vi har uppnått vid Falerii Novi, och de överraskande funktionerna som GPR har avslöjat, tyder på att denna typ av undersökning kan förändra hur arkeologer undersöker stadsområden", säger Martin Millett från University of Cambridge, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen gick i sammanhanget snabbt, det krävdes omkring tre–fyra månaders fältarbete för en person att genomföra undersökningen.

Hittade vattenrör

Under staden upptäcktes också ett komplext system av vattenrör.

– Du kan se att det finns ett vattenförsörjningssystem som måste ha planerats mycket tidigt i stadens utveckling. Det handlar därför inte bara om vatten, utan visar hur man föreställde sig planerandet av staden, säger Millett till nyhetsbyrån AFP.

Forskarna hoppas att tekniken kan användas på andra städer, som av praktiska skäl kanske inte går att gräva ut, eller där de byggts över av moderna byggnader.

Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Antiquity.