Norge rödlistar fler regioner i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sex ytterligare regioner i Sverige rödlistas av Norge från och med den 15 augusti.

Endast tre svenska regioner är inte med på listan.

Samtidigt avråds alla norrmän från att lämna landet.

– Risken för smitta i kön till Systembolaget är inte värt priset, säger Hälso- och omsorgsminister Bent Høie (H).

Under en presskonferens på onsdagen meddelade Norges statsminister Erna Solberg (H) att fler länder och regioner rödlistas av landet.

Ytterligare sex svenska regioner hamnar på listan – Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro. Det gör att endast tre svenska regioner nu inte är rödlistade – Kalmar, Södermanland och Västerbotten.

Även danska regionerna Midt-Jylland och Sjælland, förutom huvudstadsregionen, rödlistas samt Island, Malta, Nederland, Polen, Cypern och Färöarna.

Alla gröna länder blir gula

Norge ser en ökad ström av bekräftade smittofall, nästan en fördubbling från vecka 31 till vecka 32, rapporterar VG. De ökade reserestriktionerna grundar sig i att FHI, norska folkhälsomyndigheten, uppger att regionerna de senaste 14 dagarna haft fler än 20 bekräftade smittfall per 100 000 invånare.

– Vi avråder från alla icke nödvändiga resor. Nu är det bäst att hålla sig i Norge. Om du tänkt resa till en region eller ett land som nu blir rött – res inte. Du bidrar då till att ta med smitta in i landet, säger Erna Solberg under presskonferensen.

Regeringen meddelar också att det nu inte längre benämner länder och regioner som gröna utan som gula.

– Smittutvecklingen går så fort och länder och regioner går snabbt från gröna till röda. Det gör att vi nu kommer att lägga in gula länder. Det är som i trafiken, du ska inte köra mot gult. Vi avråder från alla utlandsresor, säger hon.

Hälso- och omsorgsminister Bent Høie och Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Hälso- och omsorgsminister Bent Høie och Norges statsminister Erna Solberg.

”Inte värt att smittas i kön till Systembolaget”

Gränshandeln mellan Norge och Sverige har drabbats hårt under coronapandemin, men när reserestriktionerna tidigare lättades vallfärdade norrmän till gränshandeln.

Norges Hälso- och omsorgsminister Bent Høie (H) uppmanade alla norska medborgare att inte resa över gränsen för att handla. Den som ändå väljer att resa måste sitta i en tio dagar lång karantän vid återresa in i Norge.

– Om ni vill resa till gränsregionerna för att handla gör ni det i strid med regeringens rekommendationer. Risken för smitta i kön till Systembolaget är inte värt priset, säger Bent Høie.

Samtidigt kommer Norge att stärka upp testningen och smittspårningen i landet. Vid hamnar, flygplatser och gränsövergångar i Norge kommer det finnas möjlighet för testning.

– Men som vid all hälso- och sjukvård i Norge är det i huvudsak baserat på frivillighet och det kommer testning vid ankomst också vara, säger Bent Høie.

Publicerad:

LÄS VIDARE