Västsvenskt oväder stoppade tåg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson / TT
Varning för höstrusk! Väderprognosen för de närmaste dagarna innehåller både regn och vind. Arkivbild.

Regn och kraftiga vindar slog hårt mot stora delar av Västra Götaland på söndagen. På flera håll ställdes tågtrafiken in och färjor påverkades.

Först härjade ovädret i Norge där jordskred och fallna träd hindrade trafikanter och många hushåll blev strömlösa. Sedan stod den svenska västkusten på tur.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för stora delar av Västra Götaland med vindstyrkor på över 21 meter per sekund i byarna.

– Det innebär att grenar kan knäckas och lättare fordon kan påverkas av vinden, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimer till TT.

Vindarna orsakade problem i trafiken. Bussar ersatte tågen mellan Strömstad och Uddevalla. Även på sträckan Varberg–Borås ställdes trafiken in. Först klockan 10 på måndag kan tågen på de båda sträckorna börja gå igen.

Ställning rasade

Rederiet Stena Line ställde in två avgångar mellan Göteborg och Fredrikshamn.

I vägnätet var framför allt broarna utsatta. Uddevallabron stängdes av för tung trafik.

Nedfallna träd blockerade hela eller delar av flera vägar i Västsverige.

Även i Stockholmsområdet blåste det mycket på sina håll. I Jakobsberg rasade en byggnadsställning på grund av den kraftiga vinden. En man skadades, oklart hur allvarligt.

– Det är en ganska stor byggnadsställning vid ett trevåningshus med fem trappuppgångar, säger Mathias Häglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Polisen utreder händelsen som vållande till kroppsskada.

I södra Stockholm fick en man i 20-årsåldern ett träd i huvudet och fördes till sjukhus. Han fick dock inga allvarliga skador, enligt Expressen.

"Hösten på gång"

Ovädret är årets första höststorm och den närmaste veckan väntas vädret bli allt mer höstlikt. Även om solen tittar fram i söder och temperaturen dagtid kan bli 15–16 grader, får värmestrålarna sällskap av vind och på sina håll även regn.

I norr väntar i stället mera moln och regnigt väder. I stora delar av Norrland har den meteorologiska hösten redan slagit till med dygnsmedeltemperaturer på under 5 grader i lika många dagar i följd.

Men inom de närmaste två veckorna kommer hösttemperaturerna krypa allt längre söderut och omfatta även Svealand och stora delar av Götaland.

– Man kan absolut säga att hösten är på gång, säger Henrik Reimer vid SMHI.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN