Inga-Britt Ahlenius om Sida: ”Noll koll!”

Publicerad 2019-09-02

Sida får hård kritik av Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision.

Detta sedan Aftonbladet avslöjat att svenska skattebetalare via Sida gett en vd i Kenya tre miljoner om året i lön och betalat hans exklusiva golfmedlemskap.

– Noll koll! Det är fullständigt parodiskt och naivt, säger Ahlenius.

Aftonbladet avslöjar i dag att Sidas mångmiljonstöd till utvecklingsfonden African Enterprise Challenge Fund i Kenya bland annat gått till vd:s månadslön på 245 000 kronor och hans medlemskap i en exklusiv golfklubb för 75 000 kronor om året.

– Det är fullständigt parodiskt och naivt, man blir helt galen när man hör det. Noll koll! Inte ens i Sverige är ju en lön på den här nivån acceptabel. Men det är ju helt groteskt i relation till levnadskostnaderna i Nairobi, säger Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för Riksrevisionsverket och undergeneralsekreterare för FN:s internrevision OIOS.

Ahlenius anser att Sida borde avsluta samarbetet med fonden:

– Varför ska Sida reflektera över att fortsätta sitt samarbete med den här fonden? Det är ju verkligen en fars på hur man bedriver utvecklingsarbete. Hur kan man över huvud taget engagera sig i en privat utvecklingsfond?

Hur borde Sida agera nu?

– Man borde kräva tillbaka pengar från direktören för den här fonden, jag tycker inte att man kan låta det stanna vid att säga att ”tråkigt, vi kan ingenting göra”.

Sida säger att de inte kommer att polisanmäla utvecklingsfonden?

– Det handlar ju om korruption, säger man, då borde man statuera exempel och stämma dem.

Sida borde ha haft kontroll på vilken månadslön vd fick direkt?

– Ja, absolut. Sida har ett utbetalningsmål för sin verksamhet. Enligt min mening så är ju inte det någon riktigt bra kultur för att ha styrsel på pengarna. Om man vid årets slut har en miljard kvar som man inte vet riktigt hur man ska använda, då kan det ligga nära till hands att man hittar något som man tror är bra utan att ha koll. Det är en kultur som inte gynnar uppmärksamheten på att använda pengarna rätt.

– Detta Sida-projekt kan ses som ett typiskt exempel på det. Man har gott om pengar, och man har ont om bra projekt. Då är risken väldigt stor att man hittar en utvecklingsfond med en talför chef, säger Inga-Britt Ahlenius.