Extra osäkert för studenters bostäder i höst

Johanna Cederblad/TT

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2020-07-02

Var snabb med att söka bostad då antagningsbeskedet kommer. Arkivbild.

Var supersnabb. Häng på låset direkt när antagningsbeskedet kommer nästa vecka och ställ dig i studentbostadskö, gärna hos flera hyresvärdar, lyder tipset.

Till hösten är läget extra osäkert på studentbostadsfronten på grund av pandemin.

Till hösten väntas fler studenter till högskolorna på grund av coronapandemin. Regeringen har utökat antalet studieplatser både på kortare kurser och på längre utbildningar, som kräver att studenter får bostad på studieorten. I veckan presenterades ytterligare 1 300 platser på utbildning till bristyrken som lärar- och sjuksköterskeutbildningar. Tidigare har 1 300 platser tillkommit.

Det gör att massor av studenter kommer att slåss om studentbostäderna i höst.

Stina Olén, vd på organisationen Studentbostadsföretagen, konstaterar dock att läget är extra osäkert i år. Antalet inhemska studenter kommer att vara större än vanligt, men samtidigt så väntas de utländska studenterna stanna hemma.

Utländska studenter

De cirka 5 000 bostäder som vanligtvis är vikta för utländska studenter kommer nu att få hyras ut till inhemska, enligt nya regler som presenterades av regeringen i veckan.

– Det kommer att vara ett stort tryck från de inhemska studenterna att få bostad. Men utländska studenter och gästforskare kommer att vara färre, fast ingen vet hur stor minskningen blir, säger hon.

Det har talats om mellan 30 och 70 procents minskning, förklarar hon.

– Många har ansökt, men så får vi se om de dyker upp i augusti. Om det kommer att vara distansundervisning i höst så kan det bli svårt med uppehållstillstånd för utländska studenter, och så kan det vara reserestriktioner.

Korta kontrakt

De utländska studenternas frånvaro kan alltså göra läget lite ljusare för inhemska studenter, men då handlar det om korta kontrakt. De bostäderna är också oftast möblerade, och lite dyrare än andra studentbostäder, förklarar hon.

– Ingen vet hur det kommer att se ut i höst. Det är svårt att bedöma hur många utländska studenter som kommer, och det är också rent juridiskt svårt att få till bra kontrakt.

Det är allra svårast att få bostad på de största studieorterna. Därför gäller det att var riktigt snabb på tangenterna och ställa sig i bostadskö direkt då beskeden om antagning kommer den 9 juli, råder hon.

– Det är bra att ställa sig i flera köer, och även att bevaka andrahandsmarknaden. Det är bra att använda de trygga vägarna för andrahandsbostäder, som exempelvis via kåren, säger Stina Olén.

Följ ämnen i artikeln