Australien lämnar avtal med Hongkong

TT

Publicerad 2020-07-09

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

Australien lämnar det utlämningsavtal som landet har haft med Hongkong. Enligt premiärminister Scott Morrison sker det eftersom den nya säkerhetslag som Kina har infört i staden "utgör en grundläggande förändring av omständigheterna".

Morrison säger vid en presskonferens även att personer från Hongkong som befinner sig i Australien kan få sina visum förlängda med fem år. Omkring 10 000 personer från Hongkong befinner sig i Australien på studentvisum eller tillfälligt arbetsvisum.

Australiens myndigheter varnar även sina medborgare som befinner sig i Hongkong för risken att gripas "på vaga grunder" med tanke på den nya säkerhetslagen.

Enligt Kina lägger sig Australien i landets angelägenheter på ett grovt sätt och varnar för att det kan bli aktuellt med motåtgärder.

"Kina beklagar och motsätter sig de grundlösa anklagelserna och åtgärderna som den australiska regeringen har meddelat med avseende på Hongkong" står det i ett uttalande från en talesperson för Kinas ambassad i Australiens huvudstad Canberra, rapporterar nyhetsbyrån AFP.