S och polisen i möte om kriminella medlemmar i Botkyrka

Publicerad 2023-02-08

I måndags mötte flera S-toppar polisledningen i Botkyrka där information delades om gängkriminella individer och deras inblandning i affären.

Detta efter att Socialdemokraterna i flera dagar hävdat att man inte hade någon information om att gängkriminella deltog i att rösta bort S-profilen Ebba Östlin i Botkyrka.

– Mötet handlade om enskilda personer och deras kopplingar till nätverkskriminalitet, säger en källa med insyn.

Under former som har beskrivits som kuppartade röstades kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin bort från sin post i Botkyrka.

I intervjuer hävdade ledande socialdemokrater inledningsvis att man inte hade någon information om att gängkriminella deltagit under förtroendeomröstningen.

– Vi har alltså inte en enda person att gå vidare med, som skulle ha kopplingar till eller själv vara gängkriminell. Och det finns ingenting som pekar på att valen skulle ha skett på ett odemokratiskt sätt, sa partisekreteraren Tobias Baudin för en vecka sedan.

Ebba Östlin (S).

Möte med polisen

Sedan dess har partiledningen fått in ett namn på en nätverkskriminell som utreds av partiet och i måndags hölls ett möte mellan flera socialdemokratiska topptjänstemän och Polismyndigheten.

Aftonbladet erfar att Socialdemokraternas säkerhetschef Ola Nilsson deltog på mötet, samt även partiets biträdande partisekreterare Nils Vikmång, som tidigare var statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare i Regeringskansliet.

– Jag skulle vilja att du vänder dig till vår presstjänst och inte ringer direkt till mig, säger Nils Vikmång, när Aftonbladet når honom på onsdagen.

Presstjänsten har dock inte återkommit.

På mötet deltog även Fredrik Lindfors, lokalpolisområdeschef i Botkyrka.

– Det var ett informativt möte där de ville berätta om hur de såg på vad som har hänt och hörde sig för om vi hade någon information gällande deras medlemsmöte, vilket vi inte hade. Vi har mötesfrihet i Sverige och vi för inte åsiktsregister, så det är något internt för Socialdemokraterna att reda ut, säger han.

Kommunhuset i Botkyrka

S-ledningen informerades

Enligt polischefen har polisen inte haft anledning att titta närmare på eventuella kopplingar till gängkriminalitet, då ingen anmälan om brott kommit in.

– Det måste komma något till vår kännedom, en polisanmälan, då tittar vi om det är något brottsligt begånget och utifrån det gör vi en bedömning.  Det var ett bra möte, men utifrån vad som framkom fanns det inget som föranledde att vi tog upp en polisanmälan. Det var ett informellt möte.

På tisdagen avslöjade Expressen att Socialdemokraternas partiledning haft information och blivit varnade för kopplingar mellan det kriminella Vårbynätverket och Socialdemokraterna i Botkyrka redan i november.

Aftonbladet har sökt Ola Nilsson och Tobias Baudin.