Brand rasade i skyskrapa i Kina

Publicerad 2022-09-16

En brand har rasat i en 218 meter hög skyskrapa i staden Changsha i Kina.

På eftermiddagen meddelade den lokala polisen att branden var släckt.

Antalet eventuella offer är okänt i nuläget.

Under fredagen utbröt en storbrand i en skyskrapa i centrala Changsha i Kina, rapporterar The Guardian med hänvisning till kinesiska statsmedier.

Lokala myndigheter uppger att inga skadade och dödade har hittats ännu.

"Tjock rök sprider sig från platsen och ett dussintal våningar brinner våldsamt", rapporterade den statliga tv-kanalen CCTV.

Brandkåren var snabbt på plats och inledde ett släckningsarbete och en räddningsaktion.

Byggnaden har 42 våningar

Den 218 meter höga skyskrapan har 42 våningar och ligger i de centrala delarna av staden. Byggnaden används som kontor för det statliga ägda telekomföretager ”China Telecom”.

Företaget skriver i ett uttalande att branden var släckt vid 16.30-tiden lokal tid.

I en overifierad video som spridits på sociala medier syns det som verkar vara flera personer som flyr byggnaden. Detta samtidigt som brinnande bråte föll från de öre våningarna av byggnaden.

Dödsbränder vanliga i Kina

Bränder med dödligt utfall är vanliga i Kina. Orsaken sägs bland annat vara undermålig tillämpning av byggdirektiv när nya byggnader konstrueras. Detta kan försvåra evakueringen av människor från byggnader när bränder bryter ut.

I juli förra året dog minst 15 personer och 25 skadades efter en lagerbrand i Jilinprovinsen. En månad tidigare dödades 18 personer i en brand på en kampsportsskola. Majoriteten av offren var barn.

År 2017 dog över 20 personer i en brand i Peking och 58 personer dog när en brand rasade i ett 28 våningar högt hus i Shanghai år 2010.

En 218 meter hög skyskrapa i staden Changsha i Kina brinner.

Följ ämnen i artikeln