Här tackas Lööf av – med böcker, spadag och fotbollsmatch

Publicerad 2023-01-18

Onsdagens partiledardebatt blev den sista för C-ledaren Annie Lööf.

Bland gåvorna från partiledarkollegorna återfanns både korvgrillning, spadag och en fotbollsmatch.

Efter 11 år som partiledare, och drygt 16 år som riksdagsledamot, kommer Annie Lööf i början av februari att lämna politiken.

Därmed blev onsdagens partiledardebatt i riksdagen också hennes sista.

Hon inledde sitt sista tal med att beskriva sin tid inom politiken som oförglömlig, och tackade alla som hon arbetat med under sina politiska år.

– Sist men inte minst vill jag tacka min partiledarkollegor, det är 20 till antalet under min partiledartid. För alla tuffa debatter, valrörelser men också för alla vänliga ord däremellan.

Korvgrillning och fotbollsmatch

Som seden sig bör blev C-ledaren avtackad med presenter från samtliga partiledarkollegor.

Först ut var Socialdemokraternas Magdalena Andersson som inledde med att konstatera att mycket har hänt under Lööfs tid som partiledare, och att det som kännetecknar en skicklig ledare är hanteringen av stora förändringar.

– Annie Lööf är en ledare i ordets yttersta bemärkelse och för det förtjänar hon vår djupaste respekt, sa S-ledaren och överlämnade en bok om friluftsliv samt korvgrillning med familjerna i Nacka.

Näst på tur var Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Han konstaterar att de haft många debatter ihop och att han inte kommer sakna dem.

– Jag tror vi konstaterat båda två att vi har gjort detta några gånger, det är samma argument och vi kommer ingenstans. Jag tror vi är färdiga med varandra. Men jag har uppskattat de här debatterna, säger han och skrattar.

Busch darrade på rösten

Även Åkesson har tagit med sig en bok till Lööf.

Lööf konstaterar dock att hon kommer att sakna debatterna med Åkesson, och skratten de haft ihop.

– Vi står så långt ifrån varandra man kan komma politiskt men jag är väldigt tacksam över att vi har kunnat vara bänkgrannar och medmänniskor. För även om många inte tror det så pratar jag och Jimmie ganska ofta. Kanske inte om politiken, men om livet, barnen och mer vardagliga saker.

När det var Ebba Busch tur att tacka av Lööf så var det med darr på rösten.

– Makthavare till makthavare, förtroendevald till förtroendevald, kvinna till kvinna, men kanske framför allt mamma till mamma. Så hoppas jag innerligt, från en särskild plats i mitt hjärta, att du när dammet har lagt sig, ska känna: Det var värt det. Vi gjorde vägen lite bredare för våra döttrar, sa Busch.

Varpå Lööf svarade:

– Det är värt det, och det var värt det.

Pizza och en gåva till Unizon från Johan Pehrson.

Följ ämnen i artikeln