Erdogan förklarar valseger: ”Hej då Kemal”

Uppdaterad 2023-05-29 | Publicerad 2023-05-28

Recep Tayyip Erdogan klättrade upp på ett busstak i Istanbul.

Sedan förklarade han valseger i det turkiska presidentvalet.

– Hej då, Kemal, säger han.

Utanför bostaden i Kiskli i Istanbul möttes Erdogan av en stor, jublande folkmassa.

Valmyndighetens siffror pekar mot seger i det turkiska presidentvalet – och när Erdogan klättrade upp på busstaket slog han fast att det är han som vunnit den andra omgången.

– Jag vill tacka alla som gett oss förtroendet att styra landet landet i fem år till. Vi kommer att vara tillsammans till graven, säger han.

Fick över 52 procent

Han passade även på att skicka en känga till utmanaren Kemal Kilicdaroglu, som enligt Erdogan, kommer hållas ansvariga både för förlusten och att man tappat platser i parlamentet.

– Hej då Kemal, säger Erdogan.

Erdogan får ytterligare fem år vid makten.

Kilicdaroglu själv protesterar mot valprocessen:

– Det är det mest orättvisa valet på många år. Alla statens medel mobiliserades för ett politiskt parti och för en man, säger han och fortsätter.

– Folkets vilja att byta ut den auktoritära regimen har visat sig trots alla påtryckningar. Vi kommer att fortsätta denna kamp tills demokratin kommer till vårt land.

99,4 procent av rösterna har räknats och Erdogan ser ut att samla 52,1 procent av rösterna mot Kemal Kilicdaroglu 47,9, skriver CNN Turk.

Den turkiske valvinnaren höll segertalet från ett busstak utanför sin bostad.

Gratulationerna har nu börjat strömma in från alla möjliga hörn.

– Min bror Ilham, Azerbajdzjans president, ringde precis. Uzbekistans president, Şevket Mirziyoyev, ringde. Min bror, Libyens premiärminister ringde, det ringer den ena efter den andra. Qatar ringer, de delar denna lycka på samma sätt.

Gratulerad av Putin

Sent på söndagskvällen skickade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s president Joe Biden sina gratulationer till Erdogan.

”Jag ser fram emot att fortsätta vårt arbete tillsammans och förebereda inför Natomötet i juli”, skriver Stoltenberg på Twitter.

Även Rysslands president Vladimir Putin har skickat sina hälsningar.

”Putin försäkrade att han uppskattar Erdogans bidrag till att stärka relationerna mellan Ryssland och Turkiet, och bekräftade att han är beredd att fortsätta dialogen”, skriver den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.