Sverige fördömer Rysslands annekteringar

Erik Widmark/TT

Publicerad 2022-09-30

Statsminister Magdalena Andersson (S) (mitten) håller pressträff tillsammans med utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att Rysslands annektering av ukrainska regioner utgör brott mot internationell rätt.

– Dagens besked eskalerar kriget men ska också ses som ett tydligt tecken på desperation från Rysslands sida, säger Andersson.

Statsministern säger på en gemensam presskonferens med utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Rysslands annektering av de fyra regionerna Donetsk, Lunansk, Cherson och Zaporizjzja saknar ”rättslig effekt” eftersom det enligt folkrätten är förbjudet att ta över andra staters territorium med våld.

– I dag har Ryssland ytterligare höjt insatsen i sin strävan att med våld kontrollera ett demokratiskt grannland, säger Andersson.

– Det här gör Ryssland efter vad de själva kallar folkomröstningar men som i själva verket inte är någonting annat än ren fars, säger statsministern vidare.

Ambassadören uppkallad

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev kallades upp till UD efter Vladimir Putins tal på fredagseftermiddagen.

– Rysslands agerande visar tydligt att Krim i motsats till vad som ofta anförts av Ryssland inte var något särfall, säger utrikesministern.

Linde understryker att Ukraina har rätt att återta delar av landet som ockuperas av Ryssland.

– Sveriges stöd till Ukraina är orubbligt och har brett stöd i riksdagen. Sverige står upp för Ukrainas rättigheter enligt folkrätten, dess suveränitet, självständighet och territoriella integritet, dess lagliga rätt att försvara sig mot den ryska aggressionen och återta ockuperade delar av dess territorium, säger Linde.

”Eskalerar situationen”

Peter Hultqvist säger att annekteringarna utgör ett fortsatt hot mot den europeiska säkerhetsordningen.

– Ryssland väljer nu i och med annekteringarna att eskalera situationen. Det utgör självfallet ett fortsatt hot mot den europeiska säkerhetsordningen, mot ländernas möjligheter att göra sina egna säkerhetspolitiska val, att fatta sina egna beslut om sin egen framtid, säger försvarsministern.

– Vi kommer att ha att hantera en hårdare framtid med mer av spänningar och utmaningar. Ryssland har förbrukat sitt förtroende på längre sikt.

ANNONS