Valet 2022

Intern spricka om SD när Liberalerna samlas

Av: 

John Granlund

NYHETER

Liberalerna lovade lägga ner stridsyxan och acceptera regeringssamarbete med Sverigedemokraterna.

Men inför landsmötet är partiet fortfarande kluvet med ett stort antal protestmotioner som skickats in till partiledningen.

– Det finns en splittring, säger Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm.

Debatten på Liberalernas partiråd i våras blev uppslitande.

En tredjedel av ledamöterna röstade emot den vinnande linjen – att Liberalerna ska kunna ingå i en regering som stöds av SD.

Sedan dess har partiledaren Nyamko Sabuni försökt gjuta olja på vågorna.

– Beslutet har varit svårt och många har sagt saker som de kanske ångrar, men framåt hoppas jag att vi nu kan enas kring det som ändå förenar oss, sa partiledaren efteråt.

Men partiet är fortfarande splittrat.

Motioner om röd linje

Högt upp på riksdagslistorna inför valet nästa år finns flera av de uttalade kritikerna till partiets inslagna linje och ungdomsförbundet hotar att bojkotta partiets valkampanj om Nyamko Sabuni inte nobbar SD.

Inför partiets landsmöte (19–21 november) har det kommit in ett 15-tal motioner som har udden direkt riktad mot SD, så kallade ”rödalinjen-motioner” där motionärerna vill att partiet tydliggör gränserna gentemot Sverigedemokraterna.

Splittringen inom L efter debatten om SD i våras har fortfarande inte läkt. En tredjedel av ledamöterna gick emot Nyamko Sabuni.

I en av motionerna skriver bland andra riksdagsledamoten Joar Forssell och socialborgarrådet i Stockholm Jan Jönsson att Sverigedemokraterna vill ha ”ett samhälle, som sätter icke-svenska medborgare i andra klassen” och att man därför vill att Liberalerna aldrig ska ingå eller tolerera en regering som bygger på SD:s integrationspolitik.

En annan av de väntade stridsfrågorna på landsmötet är frågan om Liberalerna ska acceptera sverigedemokratiskt tillsatta tjänstepersoner i regeringskansliet i händelse av en M-ledd minoritetsregering. Frågan drivs av tunga liberaler i partiledningen, bland dem kommunalrådet i Göteborg, Helene Odenjung, samt ett antal regionråd och riksdagsledamöter som i en av motionerna skriver att detta måste undvikas för att ”hålla extremister ifrån inflytande”.

”Finns motsättningar”

Regionrådet i Stockholm, Anna Starbrink, är en av partiets mest framträdande motståndare till ett samarbete med SD. Hon säger att det handlar om ”grundläggande liberala värderingar”.

Anna Starbrink (L), regionråd i Stockholm.

– Det är väldigt många motioner som kommit in och många av dem pekar på frågor där vi ser att det finns motsättningar mellan oss och framför allt Sverigedemokraterna, säger Anna Starbrink.

Hon säger att partiet har ”haft en väldigt tuff period och har det fortfarande” men hoppas på att landsmötet ska bli en samlande kraft.

– Det finns en splittring, uppenbart är det så. Men det är ingen splittring i frågan om man vill ha en borgerlig regering, det tror jag de flesta tycker skulle vara önskvärt. Utan det handlar om hur långt vi ska gå för att få den här borgerliga regeringen och när tappar vi vår självständiga roll. Det är där som diskussionen nu förs inom partiet, säger Anna Starbrink.

Hon tycker dock att partistyrelsen tagit till sig kritiken från den interna oppositionen och lagt in skrivningar om detta inför landsmötet.

Vill hålla SD borta

Europaparlamentarikern Karin Karlsbro lyfter fram en motion om att Liberalerna ska gå till val som ett självständigt parti och inte liera sig med andra partier, exempelvis genom att skriva gemensamma debattartiklar.

– Med vägvalsbeslutet i botten kan man man förvalta partiets politik framåt på väldigt olika sätt, också hur en borgerlig kommande regering ska se ut och arbeta och samverka med andra. Det kan ske på väldigt olika sätt och jag tycker det är viktigt att Liberalerna går fram som en egen kraft, att vi inte skriver ihop oss med andra och att vi håller Sverigedemokraterna borta, säger Karin Karlsbro.

Fåtal kan känna oro

Partisekreteraren Juno Blom vänder sig emot att bilden att Liberalerna skulle vara ett splittrat parti:

Liberalernas partisekreterare Juno Blom.

– Vi har tagit fram ett allmänpolitiskt yttrande som hela partistyrelsen står bakom. Där framkommer också tydligt att vi fastställer partirådsbeslutet.

– Det finns ett fåtal som kan känna en oro och då är det ett jätteansvar att vi tillsammans ska trygga medlemmar kring att vi står upp för de liberala värdena, att vi aldrig kohandlar liberala grundvärden.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Som medlem får du svara på undersökningar där resultaten används för att spegla svenska folkets åsikter om exempelvis varumärken, samhällsfrågor och politik. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Tvivel i M-ledningen på om krisande Liberalerna håller sitt löfte

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Liberalerna

Nyamko Sabuni

Sverigedemokraterna

Juno Blom

Anna Starbrink

Valet 2022