Hallengren: Nu ska fler få tredje dos

Klas Widestrand/TT

Jesper Karlsson/TT

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2021-09-28

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren.

Alla personer över 80 år, de som bor i särskilt boende eller har hemtjänst ska få en tredje dos vaccin mot covid-19. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens.

– Störst behov går först, säger socialministern.

Sedan tidigare gäller att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling av en sjukdom rekommenderas en tredje påfyllnadsdos och nu utökas alltså rekommendationerna.

– Vaccination mot covid-19 räddar liv, säger Folkhälsomyndighetens (FHM) generaldirektör Johan Carlson.

Men i vissa grupper har allt för få vaccinerat sig, tillägger han.

– Särskilt här är fortfarande risken för smittspridning och utbrott av covid-19 fortfarande hög.

Högsta prioritet

Att arbeta med att öka vaccinationstäckningen bland vuxna måste därför vara av högsta prioritet för alla berörda aktörer med regionerna i spetsen, understryker han.

Enligt Johan Carlson är det i nuläget inte aktuellt med en tredje påfyllnadsdos för några fler grupper i samhället.

I dag har 83,6 procent av svenskarna som är 16 år eller äldre fått en dos vaccin och 76,5 procent två doser.

På en fråga från TT om hur man ska kunna upprätthålla att de som inte vaccinerat sig fortsätter följa restriktioner svarar Lena Hallengren att det vilar ett ansvar både på ovaccinerade men också på omgivningen och arbetsgivarna.

”Ställa frågan”

– Dels så gäller det att ställa frågan själv om du arrangerar en större sammankomst eller en fest. Sedan är det förstås våra gemensamma uppmaningar men också arbetsgivarens erbjudande till den enskilde, säger Hallengren och fortsätter:

– Jag tror nämligen inte att de som inte är vaccinerade samfällt inte vill eller vägrar utan jag tror att de behöver erbjudas ännu en en möjlighet – och ännu en möjlighet.

En annan fråga som debatterats de senaste veckorna är om det bör bli möjligt att sparka och/eller vägra anställa ovaccinerade inom vård och omsorg.

Men någon sådan lagändring är inte aktuell, enligt Hallengren, som återkommer till arbetsgivarnas ansvar att använda de verktyg som finns tillgängliga.

– Jag köper inte att vi har arbetsgivare och inte minst politiska företrädare som anser att det här ligger i regeringens knä. Arbetsgivaren har ett huvudansvar för att leda och fördela arbetet på arbetsplatsen.

SKR: Personalen samtidigt

Enligt Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), finns det nu väl upparbetade former för samverkan mellan kommuner och regioner för att ge påfyllnadsdoser.

SKR uppmanar också kommuner och regioner att erbjuda omsorgspersonal möjlighet att vaccineras på arbetstid, samtidigt som de äldre får sin påfyllnadsdos.

”Att ta möjligheten att erbjuda personalen vaccination samtidigt som de äldre får sin tredje dos är ett rationellt sätt att främja vaccination i en mycket viktig grupp”, säger Emma Spak i ett pressmeddelande.