Satellitmätningar verktyg för att minska utsläpp

TT

Publicerad 2021-12-02

En forskargrupp i Lund har tagit fram en modell som kan beräkna enskilda länders koldioxidutsläpp genom satellitmätningar från rymden.

En forskargrupp i Lund har tagit fram en modell där satellitmätningar kan beräkna enskilda länders koldioxidutsläpp – från rymden.

Förhoppningen är att mätningarna kan fungera som ett viktigt verktyg för att minska de globala utsläppen.

I dag rapporterar enskilda stater de egna koldioxidutsläppen, baserat på aktivitetsdata som exempelvis energianvändning – men uppskattningarna är långt ifrån exakta.

För att förbättra precisionen finns i framtiden planer på att etablera ett gemensamt system för alla världens länder, baserat på oberoende satellitmätningar – något som bland annat en grupp forskare vid Lunds universitet har undersökt i en studie.

Forskarna hoppas nu att satellitmätningarna kan fungera som ett viktigt verktyg för att minska de globala koldioxidutsläppen.

”Den främsta orsaken till den globala uppvärmningen är förbränning av fossila bränslen och de resulterande utsläppen av koldioxid i atmosfären. Det är av yttersta vikt att övervaka dessa. Vi hoppas att vår studie är en pusselbit som kan hjälpa till att göra det”, säger Marko Scholze, naturgeografiforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Resultaten från studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Environmental Research Letter, kan komma att användas i arbetet med de satelliter som EU under kommande år kommer att skicka iväg inom jordövervakningsprogrammet Copernicus.