Centerpartiets krisdrag: skickar ut internt mejl med förklaring

Publicerad 2022-08-16

Annie Lööfs besked i regeringsfrågan har skapat en mindre storm i partiet.

I ett internt ”extra morgonmejl” går partiledningen nu ut med ett förtydligande.

”Går Centerpartiet till val tillsammans med Socialdemokraterna? Nej”.

Annie Lööfs besked om regeringsfrågan i går väcker känslor. I en intervju med Dagens Nyheter sa Centerledaren:

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, sa Annie Lööf till DN och menade samtidigt att Ulf Kristersson slagit fast dörren för centerpartisterna eftersom han har ett nära samarbete med Sverigedemokraterna.

”Är kritiska”

Efter intervjun gick Centerpartiets ungdomsförbunds officiella konto ut med öppen kritik på Twitter där man bland annat skrev 

”CUF är kritiska till att C innan valet öppnar för att sitta i en S-regering.”

Efter Lööfs besked om regeringsfrågan har den interna kritiken strömmat in.

I förmiddags gick partiledningen ut med ett internt mejl som enligt källor i partiet haft syftet att förmedla bilden att DN-intervjun ”övertolkats” och att beskeden från Annie Lööf egentligen inte är någon nyhet.

”Tidigare besked”

I mejlet som har ämnesraden ”Extra morgonmejl i regeringsfrågan” skriver den biträdande partisekreteraren Marianne Larm-Svensson att Annie Lööf i intervjun ”upprepar Centerpartiets tidigare besked om att vi vill se ett brett samarbete över blockgränsen”.

Under rubriken ”Frågor och svar” skriver partiledningen:

”Är Magdalena Andersson Centerpartiets statsministerkandidat? 

Sverige behöver en statsminister som står för samarbete och är beredd att genomföra politik sommar en bred acceptans i riksdagen och som kan forma majoriteter över den traditionella blockgränsen. Samtidigt måste man kunna hålla gränsen mot SD. Som det ser ut nu gör inte Ulf Kristersson det. I dagsläget har Magdalena Andersson den öppenhet och det ledarskap som krävs för att vara statsminister”.

Annie Lööf tillsammans med statsminister Magdalena Andersson.

Lokala kritiker

Partisekreteraren svarar även på frågan om C bildat ett valförbund med S.

”Går Centerpartiet till val tillsammans med Socialdemokraterna? 

Nej. Centerpartiet går till val som ett liberalt självständigt parti. Vår dörr står öppen för samarbete med både Socialdemokraterna och Moderaterna, så länge men inte ger SD direkt inflytande över regeringsmakten och genomför politik förankrad i mitten av svensk politik.”

Under dagen har flera centerpartistiska lokalpolitiker i landet gått ut med kritik mot beskeden om Socialdemokraterna, bland dem Anton Sauer, gruppledare för C i Malmö, och Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln, som öppnat upp för att lämna partiet i intervjuer med Expressen.

”Magda störst chans”

Den enda riksdagsledamoten som vädrat öppen kritik är Helena Lindahl från Västerbotten som på Facebook skriver ”Att förespråka en S-ledd regering är inget jag vill eller skriver under på”.

Samtidigt finns ledande centerpartister som går ut och backar upp beskeden från Annie Lööf.

”Ingen som helst positionsförflyttning från vår sida. Vi går fortfarande till val som ett självständigt, liberalt, borgerligt parti.

Ulf har stängt dörren till C. Och han vägrar släppa SD. Rimligt att påtala att givet detta så har Magda störst chans att få bilda regering. Och ingen politiker går till val på att sätta sig på läktaren.”, skriver riksdagsledamoten Alireza Akhondi på Facebook.

Lööf: Vi skickar ut mejl varje morgon

Annie Lööf kommenterar internmejlet som partilednigen skickade ut på tisdagen med att de skickar ut mejl varje morgon under valrörelsen där de kommenterar intervjuer som Lööf gör.

– I dag presenterade vi vår tydlighet att vi är ett självständigt liberala parti som går till val ensamma men som givetvis vill genomföra vår politik och då måste man samarbeta med flera partier i Sveriges riksdag, säger hon till Aftonbladets reporter som är på plats inför Expressens partiledardebatt.

Allt om valet – med valkompassen