Unika upptäckten på Smögen - en havssköldpadda

Publicerad 2022-01-08

Smögenbon Gunilla Oresten skulle gå på promenad när grannen tipsade om ett ovanligt djur i närheten – grannens ord visade sig stämma.

– Det var så ovanligt, man blev väldigt förvånad.

Omkretsen var ungefär två meter, säger Gunilla.

Gunilla Oresten gjorde sig redo för sin promenad när grannen kom och berättade om en väldigt ovanlig syn – en havsköldpadda.

”Promenera mellan Sandön och Svaneskär” var uppmaningen. Gunilla trodde först inte på grannen, men bestämde sig för att gå till platsen för att se efter.
– När vi kom dit var det en familj som hade suttit där och fikat när barnet hade ropat ”mamma och pappa, det ligger en stor sköldpappa här!”, säger Gunilla.
Sköldpaddan hade spolats upp på land, och vid platsen hade flera personer samlats. Dessvärre var sköldpaddan inte vid liv.

– Den låg på ett sätt som om den kravlat sig uppåt.

”Naturhistoriska ringde”

Gunilla tog några bilder. Senare träffade hon en släkting och visade sin upptäckt.
– Släktingen ringde Bohusläningen och jag skickade bilderna. Sedan ringde Naturhistoriska museet i Göteborg och berättade att det var en grön havssköldpadda eller soppsköldpadda. De visste inte om den hade hittats i Sverige förut, berättar Gunilla.
Men för Gunillas del så var det inte första gången hon såg en havssköldpadda.
– Jag har arbetat utomlands, och sett dem förut.

Vanligtvis lever havsköldpaddan i varma eller subtropiska hav. Honorna kommer bara upp på land för att lägga ägg, medan hanarna stannar hela livet till havs.

Havsköldpaddor tillbringar största delen av sina liv i havet.