Katastrofvändningen: Världens lunga andas ut

Publicerad 2021-07-15

Amazonas regnskog släpper nu ut mer koldioxid än den suger upp, enligt en ny studie.

En rejäl smäll i kampen mot klimatförändringarna. Den gigantiska skogen som tidigare skyddade oss mot klimatkrisens värsta konsekvenser bidrar nu till att den förvärras.

Delar av Amazonas regnskog släpper ut mer koldioxid än vad den sugit upp, bekräftar forskare för första gången. Amazonas släpper ut ungefär en miljon ton koldioxid varje år, enligt en ny studie.

Den gigantiska skogen har tidigare varit en koldioxidsänka vilket har bromsat klimatförändringarna. Nu bidrar den i stället till att krisen förvärras, menar forskarna.

Det är en rejäl smäll i kampen mot klimatförändringarna. I stället för att skydda oss från klimatkrisens värsta konsekvenser kommer Amazonas driva på den globala uppvärmningen ännu mer.

Amazonas skyddade tidigare mot klimatkrisen. Nu bidrar den till att den förvärras.

Negativ spiral

Den största delen av utsläppen orsakas av bränder, enligt studien. De flesta är anlagda med avsikt att frigöra land för produktion av nötkött och soja, skriver The Guardian. Men även utan bränder har högre temperaturer och torka bidragit till att sydöstra Amazonas nu släpper ut mer koldioxid än vad den suger upp. De värst drabbade regionerna har blivit drygt 2,5 grader varmare de senaste 40 åren, vilket är jämförbart med uppvärmningen av Arktis, skriver New York Times.

Sedan 60-talet har skogar och annan växtlighet sugit upp ungefär en fjärdedel av utsläppen från fossila bränslen, vilket har bromsat klimatförändringarna. Amazonas är världens största regnskog och har stått för en stor del av koldioxidabsorberingen.

De senaste åren har det dock uppdagats att många av jordens skogar inte mår så bra. Forskarna har nu slagit fast vad man tidigare befarat: Sydöstra Amazonas har nått sin ”tipping point” och släpper ut mer koldioxid än vad den tar upp.

Amazonas vändning innebär att det är viktigare än någonsin att minska utsläppen, varnar forskarna.

Den globala uppvärmningen kan bidra till att ännu mer koldioxid släpps ut. ”Det är en negativ spiral”, säger Luciana Vanni Gatti, forskare vid Brasiliens institut för rymdforskning och en av författarna bakom studien som publicerades på onsdagen i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Sydöstra Amazonas har nått sin ”tipping point” och släpper ut mer koldioxid än vad den tar upp.

”Extra oroande”

Forskarna har mätt koldioxidnivåer och kolmonoxidnivåer (som orsakas av bränder) med hjälp av små flygplan på upp till 4 500 meters höjd mellan 2010 och 2018 i fyra områden i brasilianska Amazonas. Det visar hur hela Amazonas förändras. Studien konstaterar att bränderna producerade omkring 1,5 miljarder ton koldioxid varje år. Skogens tillväxt suger upp 0,5 miljarder ton.

Tidigare studier som indikerat att Amazonas är på väg mot sin ”tipping point” har baserats på sattelitdata, som bara täcker en liten del av den enorma skogen.

Enligt forskarna är upptäckten att Amazonas släpper ut koldioxid även utan bränder extra oroande. Det beror troligen på avskogning, och bränderna gör närliggande skogsområden mer mottagliga året därpå. Träden producerar mycket av regnet i regionen, och färre träd innebär mer allvarlig torka och värmeböljor vilket leder till att ännu fler bränder och ännu fler träd som dör.

Amazonas regnskog släpper nu ut mer koldioxid än den suger upp, enligt en ny studie.

Kritiserar presidenten

Brasiliens regering och president Jair Bolsonaro har blivit starkt kritiserat för att uppmana till mer avskogning som nått sin högsta nivå på tolv år.

Dåliga nyheter, enligt Luciana Vanni Gatti som ledde studien. För det första producerar skogsbränderna omkring tre gånger mer koldioxid än vad skogen fångar upp. För det andra står de skogsområden med en avskogning på 30 procent eller mer för tio procent mer utsläpp än områden med en avskogning på mindre än 20 procent.

Färre träd innebär mindre regn och högre temperaturer vilket gör torrperioden ännu värre för den övriga skogen.

– Vi har en väldigt negativ spiral som gör skogen mer mottaglig för okontrollerade bränder, säger Gatti.