Våldsspiralen bakom mordet – vänner blev fiender

Uppdaterad 2021-07-30 | Publicerad 2021-07-29

De växte upp som barndomsvänner.

Nu är en av dem död.

Den andre, Sebastian Jobe, är en av fyra som döms till livstids fängelse efter mordet i Gamlestaden.

– Mordet är följden av en lång våldsspiral, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef.

Mannen har bara varit borta från födelsedagsfesten en stund när han får ett sms med en bild.

Bilden visar familjen som är kvar, samlad i soffan i lägenheten i Gamlestaden. En kort text finns med.

”Saknar bara dig här på kortet”. 

Det är hans mamma som har skickat.

21 minuter senare hör hon och övriga familjen höga smällar. Nere på gatan ligger hennes son.

Han kom tillbaka.

Nu är han död, skjuten med flera skott. Åklagare ska senare beskriva det som en ren avrättning.

Flera familjemedlemmar springer ut. En anhörig påbörjar hjärt-lungräddning men inser att det är förgäves.

Mamman skriker rakt ut.

– Ylli! 

Det betyder stjärna. Den döde har kallats så sedan han var liten. Men det är som gängtopp han benämns i de många artiklarna som ska följa. 

33-åringen sköts ihjäl på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg i maj 2020.

Fyra döms till livstid

Den mördade 33-åringen betraktas som en ledande figur i den så kallade B-falangen, ett kriminellt nätverk från Biskopsgården.

Dådet inträffade i mars 2020.

I en av de mest omfattande gängrättegångarna i Göteborg har mordet på honom och mordplaner på tre av mannens släktingar som kopplas till B-falangen avhandlats. Under torsdagen kom domsluten. Fyra män – Sebastian Jobe, 29, Ahmad Alhag, 27, Dodou Jallow, 22, och Atila Can, 39, – dömdes till livstids fängelse.

Nio andra män dömdes också till fängelsestraff, flera av dem långa. Tre friades.

I de många förhören som hölls målades en tydlig konfliktbild upp:

A-falangen mot B-falangen.

Vänner sedan barnsben

Flera ur A-falangen har varit nära vänner med den mördade och hans familj, visar utredningen. I vissa fall sedan barnsben. 

Fram till 2016 ansågs många av dem tillhöra samma nätverk. 

Men en spricka uppstod. Sidor valdes. Och en spiral av våld skapades. 

– Det är en splittring i ett nätverk där vissa hängt ihop sedan barnsben. Splittringen handlar egentligen om att det gick lite för bra för några, man delade inte med sig av kakan till alla, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen.

Efter att de tidigare vännerna valt sida och de olika falangerna bildats utsattes en ur B-falangen för ett mordförsök. Det var det första av en rad våldsyttringar.

– Det blir en våldsspiral som eskalerar med olika händelser och som slutar med det här mordet, säger Thorén. 

Enligt honom har våldshandlingarna framför allt riktats mot vissa medlemmar ur den nu mördade mannens familj.

”Antingen mördas vi eller de”

Den nu livstidsdömde Sebastian Jobe målas ut som ledare i A-falangen. Bilder från förundersökningen visar hur han levde på flykt i Gambia innan han blev utlämnad. Han döms för att ha legat bakom mordet på en man som han stått nära sedan barnsben.

Sebastian Jobe levde på flykt i Gambia. Han var internationellt efterlyst.

En anhörig till den mördade – som A-falangen ska ha planerat mörda – berättar i förhör att de varit vänner sedan barnsben.

En annan av de dömda – en anhörig till Jobe som döms till 13 år och 10 månader för medhjälp till mord – beskrivs av samma person som en tidigare ”lillebror”.

– De här killarna, framför allt de tongivande individerna, har känt varandra länge. Alla har inte varit barndomskamrater men i grund och botten har de tillhört samma nätverk, säger Jörgen Thorén.

Sedan 2016 har konflikten resulterat i flera skjutningar. En av de tre släktingar som A-falangen planerat mörda har tidigare utsatts för flera mordförsök. I ett förhör berättade mannen att han inte förvånades över misstankarna mot Sebastian Jobe.

– Det finns en konflikt där och det slutar upp som det slutar upp. Antingen så blir vi mördade eller så blir de mördade. Det är något utav de alternativen.

Nya dåd: Svårt att prata om framgångar

I en annan tid hade det funnits skäl för Jörgen Thorén och hans kollegor att slå sig för brösten. En stor del av A-falangen är utslagen. Polisens utredning, delvis baserad på material från Encrochat, ledde till kraftiga domar, även om ingen dömdes för att ha utfört själva mordet.

Men han menar att det inte är tid för sådant. En ny konflikt har blossat upp i Biskopsgården och en polisman sköts till döds i slutet av juni. 

– Det positiva är att det här nätverket tappat total kraft och styrning. Men på den negativa sidan är andra nätverk villiga att ta marknadsandelar. Det är lite därför vi har sett de nya våldsyttringarna. 

Han fortsätter:

– Jag kan inte stå här och säga att det blivit lugn och ro i området bara för att de har åkt in. Det är svårt att prata om framgångar. Det som hänt den senaste tiden har tagit hårt på de boende och på oss inom polisen.

Flera av de dömdas advokater har meddelat att domarna kommer att överklagas.

Följ ämnen i artikeln