Nederländernas premiärminister ber om ursäkt för lättade restriktioner

Publicerad 2021-07-12

Nederländernas premiärminister, Mark Rutte, ber om ursäkt för lättade coronarestriktioner.

Även Boris Johnson och Emanuel Macron har under dagen kommenterat sina respektive länders lättade restriktioner – där smittotalen nu ökar.

– Endast vaccinerade får gå på restaurang, meddelade Macron.

Smittspridningen har åter tagit fart i Nederländerna efter att bland annat nattlivet öppnades upp för tre veckors sedan för den breda allmänheten.

I dag bad Nederländernas premiärminister, Mark Rutte, om ursäkt för att landet lättat på sina coronarestriktioner, skriver BBC. Lättnader som han då beskrev som ett ”logiskt steg”.

Under lördagen rapporterades fler än 10 000 nya fall av covid-19 i Nederländerna – den högsta siffran sedan i december.

"Ett fel i omdömet", kallar Rutte beslutet om att öppna upp samhället igen. Restriktioner för restauranger, klubbar och barer infördes på nytt i helgen.

Nederländernas premiärminister, Mark Rutte, bad om ursäkt för att ha lättat landets restriktioner.

Storbritannien: Nu ligger ansvaret hos individen

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har under dagen kommenterat riskerna med de nu lättade restriktionerna. Han uppmanar britterna att vara ”extremt vaksamma” när landet släpper sina pandemilagar nästa måndag, skriver Financial Times.

Ansvaret ligger nu hos enskilda individer och företag, menar Johnson, som inte anser att det är statens pandemilagar som ska ligga till grund för det fortsatta läget.

Samtidigt ökar smittspridningen i landet och antalet människor som smittas varje dag närmar sig 100 000.

Trots att lagarna kommer tas bort menar Johnson att det fortfarande förväntas att det brittiska folket ska ta ansvar och exempelvis bära ansiktsmask i kollektivtrafik och i folkmassor. Men det kommer inte längre vara lag på att man måste ha det.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll tal på måndagen.

Frankrike: Endast vaccinerade får gå på restaurang

I Frankrike beordras nu samtliga vårdarbetare att vaccinera sig, det sa presidenten Emanuel Macron i ett tal till Nationen under måndagen. Anledningen till det är att smittspridningen ökar, även i Frankrike, skriver ABC.

I samma tal sa Macron att de som vill besöka en restaurang, galleria, flyga, åka tåg eller besöka ett sjukhus måste visa upp ett negativt covid-test eller ett bevis på att de är fullt vaccinerade.

I Frankrike har landet precis börjat öppna upp, samtidigt som deltavarianten driver upp smittotalen. Denna oro har föranlett de nya bestämmelserna och Macrons order om vaccinering.

Även i Grekland och Italien är det obligatoriskt för vårdpersonal att vaccinera sig om de vill fortsätta jobba.