Bränslestav har gått av på Ringhals

Uppdaterad 2016-03-31 | Publicerad 2016-03-30

Den brännskadade bränslestaven på Ringhals skulle kontrolleras – men gick rakt av.

En del av den fyra meter långa staven föll tillbaka i sin infästning – medan en del blev kvar i ett verktyg.

– För vår del är det en väldigt allvarlig grej, säger en anställd till Aftonbladet.

Olyckan på kärnkraftverket Ringhals ska ha skett redan vid 17-tiden på onsdagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Under en kontroll av en bränsleskadad stav ska den gått av – och den fyra meter långa staven ska ha delats under vattnet.

Enligt Krister Svahn, presschef på Ringhals, ska stavbrottet ha skett under en planerad inspektion.

– Vi hade en bränsleskada i början av 2015. Den gången fick vi flytta på bränslestaven som har förvarats i bränslebyggnaden sedan dess. När man skulle kontrollera skadan så delades staven. Den ena delen gled in i sin infästning. Den andra sitter kvar i verktyget som man har för att lyfta upp det.

”Står tryggt”

– Det var en planerad inspektion som inte har föranlett någon förhöjd värden eller aktivitet, vare sig i bassängen eller byggnaden. Jag skulle inte säga att det är en allvarlig sak.

Kan det blir problem när staven ska fraktas bort?

– Det är för tidigt att säga. Nu stoppade man arbetet och analysen kommer att fortsätta i morgon. Nu står det tryggt och säkert där det står.

Men var det väntat att bränslestaven skulle gå isär?

– Det här kunde man inte förutse, därför fortsätter arbetet med att analysera den i morgon.

Alla anställda på Ringhals ska ha informerats om händelsen. En anställd på Ringhals uppger att det internt upplevts som allvarligt bland de anställda.

– Något så här allvarligt händer inte så ofta. Det är värre än när vi hade branden på trean, säger den anställde till Aftonbladet och syftar till den explosionsartade brand som stoppade reaktor 3 för över tio år sedan.

– Nu sitter de i möten. Man ska mäta strålningen i vattnet och i luften. Strålskyddsmyndigheten och räddningsbefäl är där på plats, sa Aftonbladets uppgiftslämnare vid 20.30-tiden.

Enligt Krister Svahn har man regelbundna mätningar som utförs både i och runt bassängen.

”Kommer bli svårt”

Hos Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), som har ett samlat ansvar inom områdena strålskydd och kärnsäkerhet, hänvisar man frågor om olyckan till Ringhals.

– Man har i det här läget gjort bedömningen att det inte finns någon strålsäkerhetsfara. Det är pressjouren på Ringhals som sitter på informationen, säger Sara Zaric vid Strålsäkerhetsmyndighetens pressjour.

Hon uppger att man på SSM varit i kontakt med Ringhals om hänndelsen.

Enligt den anställde som Aftonbladet varit i kontakt med behöver man på Ringhals främst lösa hur den trasiga staven ska fraktas därifrån. Dessutom kommer frågan om slutförvaring att behöva diskuteras.

– Det kommer att bli svårt att lösa hur de ska plocka bort den. De måste lösa det på något sätt, men hur det vette fan, säger den anställde till Aftonbladet.