Lycksökare nobbas när lejon ska få nya hem

Jenny Rydberg/TT

Britta Kramsjö/TT

Publicerad 2019-08-03

Tre lejon letar efter ett nytt hem efter att Frösö zoo stängt. Djuret på bilden är ett annat lejon. Arkivbild.

Efter flera års sökande efter nya ägare beslutade familjen Netterström, som driver Frösö zoo, att stänga parken för gott.

Men de är fortfarande på jakt efter nya hem till en del av sina djur, bland annat lejon och polarvargar.

– Jag kommer ha kvar djuren tills det löser sig, säger Åke Netterström.

Att hitta en ny ägare till djurparken, som ligger på Frösön strax utanför centrala Östersund, visade sig vara alltför svårt.

– Vi har försökt sälja hela parken intakt, för fortsatt drift. Men vi har hållit på med det i över tre år och har inte hittat någon köpare, säger Åke Netterström till TT.

Frösö zoo har hållit öppet i nästan 60 år. Avvecklingen innebär att runt 700 djur flyttas, bland annat till djurparker i Tyskland.

Att djurparken på Frösön nu tvingas stänga är inte ett tecken på att djurparker som turistmål är på väg bort, tror Jens Larsson, ordförande i Svenska djurparksföreningen. Snarare blir djurparkerna allt viktigare ju mer urbaniserade vi blir, säger han.

– Det är på tok för många barn och unga som växer upp utan att ha någon vardaglig koppling till djur och natur. Har man inte det är det jättesvårt att ha förståelse för hur allt hänger ihop, varför myggorna och bina behövs till exempel. Vi djurparker har aldrig varit bättre på att förmedla de budskapen än vi är i dag.

"Viktigt med lärandet"

Dagens djurparker skiljer sig också en hel del från de djurparker som fanns för 30-40 år sedan, säger han.

– Syftet tidigare var framförallt att underhålla människor. Huvudsyftet med att driva djurpark i dag handlar om att gynna en biologisk mångfald, bevara hotade arter, bidra till forskning och sprida kunskap kring djur- och naturfrågor.

Även Sofia Larsson, vd på Parken zoo i Eskilstuna, anser att intresset för att gå på djurpark verkar hålla i sig. Deras besökssiffror har legat på ungefär samma nivåer de senaste åren.

På Parken zoo finns förutom djurparken även en nöjespark, ett bad och en zooskola. Utan det bredare utbudet hade djurparken inte klarat sig, säger Sofia Larsson. Hon tror därför att nyckeln för djurparkernas framtid till viss del handlar om att ha ett brett utbud, men också att fokusera på att lära ut om djur och natur.

– Jag tycker det är jätteviktigt med lärandet som djurparkerna gör, i dag i seriösa svenska djurparker har vi så otroligt välutbildad personal. Det finns en enorm kunskapsbank. Vi står inför många hot framöver, att djur utrotas i det vilda, då är djurparkerna viktiga i sitt bevarandearbete och som kunskapsbank.

Hem sökes för lejon

Hos Frösö zoo pågår förflyttningen av djuren löpande, men parkens ägare letar fortfarande efter hem åt tre lejon samt ett antal indiska kor, olika slags getter, polarvargar och alpackor.

Att hitta rätt hem åt lejonen är särskilt komplicerat, berättar Åke Netterström:

– Det är svårare på så sätt att vi har högre krav från vår sida. Vi kontrollerar de djurparker som är intresserade och avfärdar dem om de inte passar, och det tar tid. Lejonen ska inte få det sämre när de flyttar och parkerna de kommer till ska vara godkända. Vi gör de här kontrollerna för alla djur, men när det kommer till lejon och liknande rovdjur kommer det fler lycksökare, då får man vara hårdare med kontrollerna.

När djurflytten hos Frösö zoo är klar är det dags att tömma tivolit och tropikhuset, som innehåller ett biologiskt museum.

– Till syvende och sist, när vi är klara med det, kommer marken med fastigheter att bli till salu. Men det är en bra bit dit och man kan bara gissa hur lång tid det kommer ta. Vi tar ett år i taget och ser hur långt vi kommer.