Hemlösas boende inte i fara: ”En prioritering”

Publicerad 2020-03-26

Boende för hemlösa i Malmö löper ingen risk att stängas ner till följd av coronaviruset.

Boende för hemlösa är en högprioriterad verksamhet.

Inga boenden stänger ner och hemlösa behöver inte vara oroliga över att stå utan hushåll om de uppvisar sjukdomssymtom.

– Det är en absolut prioritering att säkerställa att man har tak över huvudet även fortsättningsvis, säger Rebecca Bichis, avdelningschef vid arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Coronaviruset har inneburit kriser i flera branscher och tvingat kommuner till att ändra sina prioriteringar. Ett område som däremot inte kommer att påverkas i Malmö är stödet till hemlösa, där man är tydliga med att några boenden inte kommer att stängas ner.

– Hemlösheten och de frågorna är ett prioriterat uppdrag, att säkerställa att man har tak över huvudet. Vi har inga begränsningar i förhållande till covid-19 utan fortsätter bedriva verksamheten fullt ut, säger Rebecca Bichis, avdelningschef boende, etablering och myndighet på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Några specifika åtgärder har inte gjorts på de boenden som riktar sig till hemlösa eller EU-migranter. Istället följer man de råd som kommer från myndigheterna gällande bland annat försiktighetsrekommendationer.

– Vi har inte begränsat antalet platser men vi gör vissa omfördelningar. Om det är så att där finns rum som delas av två personer som inte delar hushull ser vi över möjligheten att begränsa det, om det är någon som visar symtom. Men vi har alla boenden i drift, säger Rebecca Bichis.

”Speciella rutiner”

När det gäller kollektiva boenden är det också av vikt att begränsa hur många som vistas på samma plats samtidigt.

– Vi har speciella rutiner som vi följer, vilket är liknande rutiner som för ett äldreboende, för att minska smittspridning. Men det är inte så att det inte blir någon plats att sova på om man uppvisar symtom.

Inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen har sjukfrånvaron den här veckan varit lägre än föregående och man har således inte hamnat i någon personalbrist.

Däremot är de förberedda på ett scenario där personal kan behöva förflyttas från annan verksamhet.

– Det är en så pass prioriterad verksamhet att ha igång så i så fall får vi göra en omfördelning av personalgrupper för att klara bemanningen. Vi har planer på att säkra upp men inte planer på att begränsa möjligheten till boende.

När Malmö stad i höstas visade upp 2019 års mätning hade antalet hemlösa minskat kraftigt.

”Ingen del vi kommer pausa”

Än har inte förvaltningen behövt fatta några beslut kring att pausa verksamheter.

– Skulle vi på något sätt hamna i lägen där vi måste pausa en viss del av verksamheten så är det här ingen del vi kommer pausa.

Var extrapersonal ska komma ifrån vid ett förvärrat sjukdomsläge är inte någonting man vill specificera, även om det bland annat kan röra sig om administrativ personal.

– Det blir från andra uppdrag i förvaltningen som inte är lika prioriterade. Vi har en mängd olika uppdrag inom förvaltningen och vissa är mer prioriterade än andra om det kommer till det läget, men det har det inte gjort i nuläget.

Trycket har inte ökat

Rebecca Bichis fortsätter:

– Om vi kommer till det ansträngda läget kommer vi prioritera mat för dagen och tak över huvudet. Så det är från i stort sett all annan verksamhet vi bedriver.

Trots myndighetsrekommendationer om självkarantän och isolering i hemmet har det inte blivit någon rusning till boenden för de hemlösa. Åtminstone inte ännu.

– Nej, jag skulle inte säga att vi har något ökat tryck. Sen har vi alltid många som behöver stöd dagligen men det är inte på grund av det här.

Hemlösheten i Malmö minskade förra året kraftigt men vid mätningen i oktober var fortfarande 2 047 Malmöbor hemlösa.