Id-kontroller på samtliga återvinningar efter hot

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Återvinningsstation i Lomma. Där infördes kameraövervakning redan förra året efter problem med nedskräpning.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Återvinningsstation i Lomma. Där infördes kameraövervakning redan förra året efter problem med nedskräpning.

För att minska risken för stölder och hot mot personal införs passersystem med id-kontroll på alla Sysavs återvinningsstationer i Skåne, rapporterar Sydsvenskan.

På återvinningsstationen Gastelyckan i Lund startar man redan i morgon, måndag 4 november. Då måste den som vill öppna bommen först blippa körkortet i en nyinstallerad automat.

Kontrollen av besökare införs efter incidenter med av stökiga och aggressiva besökare. En anställd på Gastelyckan blev för tre veckor sedan attackerad av flera besökare som blivit tillsagda efter att de försökt ta med sig saker från återvinningen.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

– De var jätteaggressiva och sade en massa otrevliga saker, säger Olof Tapper som arbetar på Sysavs återvinningscentral på Gastelyckan, till Sydsvenskan.

Systemet med id-kontroll testades av Sysav redan i somras på stationen i Norra Hamnen i Malmö. Resultatet blev att personalen upplevde att arbetsmiljön förbättrades påtagligt, uppger företaget.

Liknande id-kontroller införs även vid Sysavs övriga återvinningscentraler i Skåne med start om en månad – den 4 december.

Privatpersoner uppmanas använda körkortet, som stoppas in i automaten vid bommen. Personer som inte har svenskt körkort kan beställa ett kundkort. Företag och föreningar måste använda kundkort från och med 4 december.

Sysav kommer efter att kontrollerna införs att samla in statistik som bland annat visar flöden på återvinningscentraler samt fördelning av besök över kommungränserna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE