Så spred ”Alpernas Ibiza” viruset i Europa

Sofia Eriksson/TT

Uppdaterad 2020-03-20 | Publicerad 2020-03-19

Hälsokontroll mellan Tyrolen och Italien. Arkivbild.

Den var känd för Alpernas bästa afterski. Men nu förknippar många den österrikiska skidorten Ischgl med coronavirus. Busslaster med europeiska gäster har tagit med sig smittan hem – bland annat till Sverige.

I hjärtat av Tyrolen i de österrikiska Alperna ligger Ischgl – en klassisk skidort som varje säsong lockar mängder av besökare med såväl snösäkerhet som livligt afterski. Här umgås gästerna genom gruppdans och allsång, men när det var dags att packa resväskorna i slutet av februari var det många som återvände hem med mer än ett festligt minne i bagaget.

Tidigt konstaterades ett tiotal fall av covid-19, namnet på sjukdomen som viruset orsakar, bland en grupp islänningar som skidsemestrat i Ischgl. Island slog larm – men oron avfärdades av hälsomyndigheterna i Tyrolen som sade att de förmodligen hade smittats på annan plats.

Sjuk bartender

I början av mars upptäcktes dock att en bartender på ett populärt afterski-ställe i Ischgl var smittad. Myndigheterna fortsatte att blunda. Men när det stod klart att 15 personer i bartenderns närhet också hade covid-19 beslutade man att stänga alla barer i alpbyn.

Då var det redan för sent.

Viruset hade följt med många skidåkare hem. Flera hundra fall i Skandinavien kopplas till just Ischgl, rapporterar nättidningen Politico. Sverige finns bland de länder som har stämplat Tyrolen som ett riskområde och minst 228 personer konstateras ha blivit smittade när de varit i Österrike.

– Vid ett tillfälle beställde vi 100 shots. De bars in på ett stort fat med visselpipor. Alla bartendrar går runt med visselpipor som de använder för att hålla festen i gång och vid ett tillfälle lånade jag en. Senare fick jag veta att alla bartendrar var smittade av corona, säger Jenni Carlend, som testat positivt för corona efter skidsemestern i Ischgl, till den danska tidningen Information.

"Girighet"

Liftarna fortsatte dock att hålla öppet – även när hela Paznauntaldalen, som omger Ischgl, sattes i karantän den 13 mars. Men sedan dess har stora delar av Österrike stängt och människor har beordrats att stanna inomhus, vilket också har fått skidorterna att slutligen slå igen verksamheten.

Turismen är livsviktig för Tyrolen. Och att det dröjde så länge för myndigheterna att dra i nödbromsen – trots de tidiga varningarna – anser kritiker beror på rädsla för att förlora inkomster. "Girighet gick före ansvaret för hälsan i samhället och hos gästerna" konstaterar en kolumnist i österrikiska Der Standard.

Tyrolens regeringschef har dock slagit ifrån sig all kritik och säger att man har vidtagit åtgärder i rätt tid.