Theresa May avgår från sin post

Lämnar som premiärminister och partiledare den 7 juni

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår från sin post.

Det meddelade hon utanför 10 Downing Street i London på fredagen.

– Jag har varit Storbritanniens andra, men definitivt inte sista, kvinnliga premiärminister, sa en tårögd May under presskonferensen.

Samtidigt uppger partiet att en ny premiärminister kan vara på plats 20 juli.

Det är i samband med rådande brexitkaos och ett pågående EU-val som Storbritanniens hårt ansatta premiärminister nu meddelar sin avgång.

Spekulationerna kring hennes framtid har duggat tätt de senaste veckorna och intensifierats alltmer de senaste dagarna. Brittiska medier spekulerade under torsdagen om att May med största sannolikhet skulle avgå från sin post på fredagen.

Redan i mars sa May, vars ställning i det konservativa partiet Tories kraftigt försvagats, att hon kommer att avgå om hennes utträdesavtal godkänns av parlamentet.

May: ”Mitt livs stora ära”

Vid 11-tiden på fredagen, svensk tid, mötte Theresa May slutligen pressen utanför 10 Downing Street i London och med tårar i ögonen meddelade hon sin avgång.

– Jag kommer att avgå som partiledare den 7 juni.

1 av 5 | Foto: Leon Neal / Getty Images Europe
Theresa May under presskonferensen.

May tillägger att hon har gjort allt som står i hennes makt för att föra landet ur EU, men erkänner att hon inte har lyckats, och att landet nu behöver en ny ledare.

– Jag har gjort mitt bästa. Posten som premiärminister har varit mitt livs stora ära.

– Jag har varit Storbritanniens andra, men definitivt inte sista, kvinnliga premiärminister, sa May innan hon tårögd lämnade presskonferensen.

Före pressträffen uppges Theresa May ha haft ett möte med ledaren för partiets så kallade 1922-kommitté, som samlar konservativa parlamentsledamöter.

”En revolver mot hennes huvud”

På mötet ska May ha gett besked om en exakt tidtabell för sin avgång.

– 1922-kommittén kommer i princip in med en revolver och riktar den mot hennes huvud. Brady lämnar sedan rummet, och lämnar eventuellt kvar revolvern där, säger Gus O'Donnell, topptjänsteman under tre tidigare premiärministrar till nyhetsbyrån Reuters.

Kandidaterna till partiledarposten kommer nu att ställas inför en rad omröstningar i den konservativa parlamentsgruppen.

Det Konservativa partiet bedömer att en ny premiärminister kan vara på plats den 20 juli, i samband med att parlamentets sommaruppehåll inleds uppger nyhetsbyrån AFP.

May har uppgett att hon kommer att sitta kvar på sin post tills dess att en efterträdare utsetts, vilket hon har meddelat drottningen.

Oklart vem som tar över

Frågan om vem som tar över posten har duggat lika tätt som avgångsspekulationerna. Flera experter förutspår att det troligtvis blir en person med en mer hårdför inställning till brexit, och som är beredd att ta Storbritannien ur EU utan ett avtal.

Detta då May, utan att lyckas, har försökt att få igenom tre varianter av det utträdesavtal hon förhandlat fram med EU i parlamentet.

Tidigare utrikesministern Boris Johnson, som är en stark förespråkare av ett avtalslös brexit, har varit en storfavorit till posten, liksom inrikesministern Sajid Javid.

Även majoritetsledaren Andrea Leadsom, försvarsministern Penny Mordaunt och utrikesminister Jeremy Hunt har nämnts som potentiella kandidater.

Vem det blir lär alltså annonseras inom några veckor.

Publicerad:

LÄS VIDARE