Uppgifter: Papaya testade positivt för corona

Men Tanzanias president får kritik – kastade ut WHO

Uppdaterad 2020-05-18 | Publicerad 2020-05-17

Kritik har väckts mot att coronatester godkända av WHO inte är tillförlitliga.

Testerna tycks i alla fall kunna ge frukt-ansvärt felaktiga resultat.

En papaya uppges ha testats positivt för covid-19.

Flera utländska medier har uppmärksammat en händelse som nyligen inträffade i Tanzania i östra Afrika. Landets president John Magufuli litade inte på WHO:s testkit som användes i samband med provtagning av patienter för att upptäcka coronasmitta.

Han lät därför skicka in ”fejkade” prover. I stället för att göra provtagningar på människor lät han i hemlighet topsa en get, en liten fågel, motorolja och en papayafrukt, tester som sedan skickades in på analys.

När provsvaren kom tillbaka var resultatet minst sagt uppseendeväckande. Samtliga test var nämligen positiva.

Inga tillförlitliga tester

Aftonbladet har varit i kontakt med en sjuksköterska i Sverige som sedan flera veckor tillbaka utför coronatester på patienter. Enligt honom är det exakt samma test som används här som i bland annat USA, Frankrike, Storbritannien och … Tanzania.

– Vi litar inte på de här testen. De känns inte alls tillförlitliga, säger sjuksköterskan som vill vara anonym.

En sak som har väckt misstankar om testernas tillförlitlighet är hur pass kort tid som krävs innan testet ger utslag, enligt sjuksköterskan.

– Vi är många som har varit frågande till de här testen. Det känns jättekonstigt, bland annat eftersom provsvaren kan komma tillbaka väldigt fort. I vanliga fall tar det uppemot 40 timmar, men inte med de här testen. Det är farligt att testa människor med något som inte är hundra procent säkert, säger han.

Sjukhusets presstjänst skriver i ett mejlsvar till Aftonbladet att man inte kan bedöma trovärdigheten i uppgifterna och de artiklar som skrivits.

”Såvitt jag förstår så är det ett land som kritiserats för sin covidpolitik som nu säger att de har skickat in tester från papaya och getter för att visa att testerna inte är tillförlitliga”, skriver en presstalesperson på presstjänsten.

Slängde ut WHO

I Tanzania uppges president John Magufuli ha sparkat ut WHO:s representanter från landet efter att det stod klart att papayan hade testats positivt. Därefter stängde han laboratoriet, avskedade labbchefen och anklagade tjänstemän på landets hälsomyndighet för att överdriva coronakrisen.

Tanzania rapporterade sitt första coronafall i mitten på mars och har hittills registrerat 509 fall och 21 dödsfall. Regeringen har kritiserats för att undanhålla information om hur coronaläget i landet faktiskt ser ut. Presidenten har också fått kritik för att inte ta pandemin på allvar och har Zambia beslutat att stänga sin gräns mot grannlandet.

Skolor och universitet är stängda i Tanzania, men marknader, kollektivtrafik och kyrkor och moskéer är öppna.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen