Glada resenärer på första resdagen: ”Jätteskönt att träffa sin son”

Uppdaterad 2020-06-14 | Publicerad 2020-06-13

Efter flera månader av resestopp så är det idag fritt fram att resa i Sverige igen, så länge man är symtomfri och håller avstånd.

På Gotlandsfärjan ser många fram emot att besöka ön.

– Jag har inte sett min stora kille sedan i julas. Han skulle kommit hem i påskas. Det är jätteskönt att få träffa sin son, säger passageraren Anders Gustavsson.

Aftonbladet är på plats när den första Gotlandsfärjan lämnar Nynäshamn med siktet mot Visby. Trots att det är fullbokat är färjan bara halvfull. Folk uppmanas att hålla avstånd till varandra och även om det är lite trångt när alla ska gå ombord från bildäck, så är humöret på topp hos många passagerare.

Anders Gustavsson är på väg till Gotland för att träffa sin son.

Inte sett sin son på länge

Anders Gustavsson, 47, ser fram emot att träffa sin son som pluggar på Uppsala universitets filial Campus Gotland. De har inte setts sedan i julas.

– Jag ska hämta hem min äldsta grabb, säger han när han stannar till och pratar med Aftonbladet. 

Och trots coronatider kommer de att kramas när de ses.
– Det är jätteskönt att få träffa sin son, säger Anders Gustavsson.

Alessandro Ferraris ska besöka Gotland för första gången.

Första gången på Gotland

Alessandro Ferraris, 26, ska besöka Gotland för första gången. Han bokade resan för en vecka sedan, när han fick reda på att restriktionerna skulle lätta i landet. 

– Man har varit inlåst i typ tre månader när man jobbat hemifrån. Man har inte kunnat göra så mycket. Det är jättekul att man kan resa nu utan dåligt samvete, säger Alessandro Ferraris.

Nya rutiner

Destination Gotland har infört nya rutiner nu när resandet släpps fritt igen. Antalet bokningsbara platser har minskats till två tredjedelar av ordinarie kapacitet och passagerarna uppmanas hålla avstånd till varandra. 

Floristen Jessica Björn, 44, tycker att folk följer råden väl. 

– Jag kände direkt att folk respekterar det här och håller avstånd, säger hon.

Längtan är stor

Robert Dahlberg, 63, och Lisen Robertsson, 55, längtar till sitt hus på Gotland. Förutom en kortare avstickare under Kristi Himmelsfärd har de inte varit där på hela våren.

Vad tänkte ni när beskedet kom att resandet släpps fritt?

– Nu åker vi!