Svenskar åtalas för bomb i Köpenhamn

TT-Ritzau

Publicerad 2020-05-11

Bild på skadorna efter explosionen vid Skatteverket i Köpenhamn. Arkivbild.

Två svenska medborgare åtalas misstänkta för inblandning i sprängdådet mot Skatteverket i Köpenhamn förra året. Dådet betraktas som en terrorhandling och väckte så stor uppmärksamhet att det resulterade i gränskontroller.

Händelsen var en av två grova brott med inblandade svenskar, vilket ledde fram till att danska regeringen – i ett led att försöka förhindra att kriminella från Sverige utför fler brott i Danmark – införde gränskontroller för inresande från Sverige till Danmark förra hösten.

– Vi gör detta med sikte på den gränsöverskridande kriminaliteten – organiserade kriminella, vapen och sprängmedel, sade Jens Jespersen, ledande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, till TT då.

De två svenskarna är 22 respektive 23 år och sitter häktade sedan tidigare.

Explosionen vid den danska skattemyndigheten, som inträffade den 6 augusti, var kraftig. Två personer befann sig i byggnaden, men ingen kom till skada. Däremot skadades en förbipasserande av splitter från detonationen. Skadorna på byggnaden blev omfattande – byggnadens fasad raserades och fönsterrutor krossades av tryckvågen.

Dansk polis har tidigare sagt att sprängmedlet var av en typ som bland annat används industriellt, exempelvis vid rivningsarbete.