Oklart om glasskiosker räknas som serveringsställen

Uppdaterad 2020-06-02 | Publicerad 2020-06-01

Är en glasskiosk ett serveringsställe eller en butik? Oklarhet råder inför att kommunen ska ta över ansvaret för att se till att det inte råder trängsel på matställena.

Den första juli får kommuner mandat att stänga krogar som inte sköter sig.

Men hur blir det med glass- och korvkiosker?

– Jag vet inte riktigt hur de definieras, säger Tobias Johansson, avdelningschef för miljöförvaltningen i Uppsala.

I dag måste miljöförvaltningen inspektera en verksamhet vid två tillfällen för att därefter kunna tillkalla smittskyddsläkare, som beslutar om eventuell stängning.

Det har visat sig vara krångligt under pandemin då snabba åtgärder ofta behövs för att förhindra smittspridning.

Den första juli, blir det ändring på lagen, då tar kommunerna över ansvaret och kan själva besluta om stängning av verksamheter som inte följer Folkhälsomyndighetens restriktioner. Den nya lagen är just nu är ute på lagrådsremiss, exakt hur den ska tillämpas när den träder i kraft är inte solklart.

Tobias Johansson har inte hunnit sätta sig in i vad den nya lagen innebär, annat än att möjligheten att vidta sanktioner överförs till just – kommunerna.

Vad som kommer att gälla för glass- och korvkiosker är exempelvis oklart.

Inte säkert att kommunen har befogenheter

Om en glasskiosk kommer räknas som serveringsställe, där mat och dryck förtärs, hamnar ansvaret på kommunen, om en kiosk däremot klassas som butik, har kommunen inget ansvar.

– Jag tänker att det blir upp till oss som kommun att i slutändan tolka lagstiftningen om vilka verksamheter som omfattas av den nya lagen och inte, säger Tobias Johansson.

Och hur ska ni då göra om en kiosk inte har bordsservering enligt gällande restriktioner?

– Ja, det här behöver vi naturligtvis titta på. Jag har ännu inte hunnit gå igenom den nya lagen från pärm till pärm, eller sätta mig in i hur vi ska resonera kring olika verksamheter.

Om kiosker inte omfattas, utan i stället räknas som butiker, kommer kommunen då inte att kunna göra någonting åt eventuella köbildningar?

– Om det är så man ser på kiosker, så blir det nog så att kommunen inte har befogenhet att vidta åtgärder.

Följ ämnen i artikeln