Kinesisk forskares tidiga fynd om corona tystades ned

Uppdaterad 2020-04-13 | Publicerad 2020-04-12

Tre dagar efter virusutbrottet i Wuhan gjorde en av världens ledande experter på coronavirus – känd som Kinas ”Bat Woman” – avgörande fynd för att utveckla såväl vaccin som tester.

Dessutom upptäckte hon tidigt att viruset kunde smitta mellan människor.

Men resultaten tystades ner av kinesiska myndigheter, rapporterar Daily Mail.

Forskaren Shi Zhengli är känd som Kinas fladdermuskvinna efter att ha tillbringat 16 år på virusjakt bland fladdermöss i landets grottor. Expeditionerna har lett till en rad vetenskapliga upptäckter, bland annat var hon med och kunde spåra sars till fladdermöss.

I slutet av förra året kallades virologen tillbaka till högsäkerhetslaboratoriet i Wuhan efter att det nya mystiska coronaviruset dykt upp. Inom tre dagar slutförde hon sin gensekvensering, det vill säga klarlade virusets genetiska sammansättning – något som är avgörande för att ta fram vaccin och tester.

Resultatet visade att det nya coronaviruset liknade sars, viruset som år 2002 utlöste en epidemi i 33 länder efter att det upptäcktes i Kina.

Men Zhenglis forskning tystades ned av myndigheter i landet, skriver Daily Mail.

Forskaren Shi Zhengli är känd som Kinas ”Bat Woman” efter att ha tillbringat flera år på virusjakt bland fladdermöss i landets grottor.

Skulle undvika ”allmän panik”

Yanyi Wang, chef för Wuhan Institute of Virology, skrev ett mejl till de personer som utfört studien och beordrade dem helt sonika att inte lämna ut någon information.

Hon varnade för att ”olämplig information” skulle orsaka ”allmän panik”, och hänvisade till åtta visselblåsande läkare som arresterats efter att ha varnat lokala invånare för viruset.

Wang skrev också att landets hälsodepartement kräver att tester, klinisk data, resultat och slutsatser relaterade till epidemin inte ska publiceras på sociala medieplattformar och heller inte offentliggöras till media.

Fladdermöss från en levande djurmarknad i Solo, centrala Java, Indonesien, konfiskeras och avlivas i kölvattnet efter coronavirusutbrottet, lördagen den 14 mars 2020.

Vid den tiden fick allmänheten höra att inga nya fall hade rapporterats i Wuhan under över en vecka och att det inte fanns några bevis på mänsklig överföring av viruset. Detta trots att dussintals inom sjukvårdspersonalen insjuknat.

I en onlineföreläsning förra månaden sa Shi Zhengli att hennes team redan den 14 januari upptäckte att det nya viruset kunde smitta mellan människor – sex dagar innan faktumet kommunicerades av Kina.

Kallades ”djävulens moder”

Avslöjandet blåser nytt liv i anklagelserna om att Kina mörkat uppgifter om pandemin.

Laboratoriet, där Shi Zhengli är biträdande direktör, ligger tio mil från matmarknaden i Wuhan och innehåller den största virusbanken i hela Asien, vilket varit en grogrund för konspirationsteorier om att viruset skapats av människor.

Efter att sjukdomen spridits i Kina publicerades en artikel i lokala medier som pekade ut en forskare vid institutet som ”patient zero” – den första personen som smittades. På sociala medier attackerades Zhengli med epitet som ”djävulens moder”.

Zhengli medger att hon först undrade om ett coronavirus kunde ha spridit sig vidare från det egna laboratoriet – och uppger att hon kände en oerhörd lättnad när det visade sig att viruset inte matchade några av laboratoriets tidigare prover.


Läs mer om coronapandemin