Victoria och kungen var med när Japans kejsare kröntes

Av: Kerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Banzai!”

Med ett trefaldigt leverop hyllades Japans nya kejsarpar.

Kronprinsessan Victoria, kungen, prins Charles och och en lång rad andra kungligheter var på plats när kejsar Nahurito, 59, och kejsarinnan Masako, 55, besteg Krysantemumtronen och inledde en ny period i den japanska tideräkningen.

En ny tid, med det hoppingivande namnet ”harmoni”.

När gonggongen ljöd drogs de lila gardinerna undan – och där, på den pampiga åtta ton tunga tronen, stod Japans nye kejsare, kejsar Naruhito.

Bredvid honom – på en annan, mindre tron – stod hans hustru, Japans nya kejsarinna, den Harvardutbildade Masako, i en blytung traditionell högtidsdress, med tolv lager tyg och en vikt på uppemot 15 kilo.

Och framför dem, på första parkett – Europas samlade kungligheter:

Kronprinsessan Victoria och kungen, Storbritanniens pris Charles utan sin Camilla, prins Albert II av Monaco, Danmarks kronprinspar Frederik och Mary, Norges kronprins Haakon utan Mette-Marit vid sin sida, Belgiens kungapar Philippe och Mathilde, Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Máxima och en lång rad andra kungligheter, presidenter, furstar och premiärministrar.

1 av 6 | Foto: DANAPRESS TT NYHETSBYRÅN
Kronprinsessan Victoria och kungen.

Kejsar Naruhito tog formellt över tronen redan den 1 maj i år, sedan hans far, Akihito, som valde att abdikera vid 85 års ålder av hälsoskäl.

Sedan dess har planeringen pågått för den pampiga ceremonin, med uråldriga traditioner och 2 000 inbjudna vipgäster från 174 länder.

Men någon parad och kortege genom Tokyo, i en splitterny Toyota, som det var tänkt, blev det inte – av respekt för de 82 människor som miste livet i tyfonen Hagibis som drabbade Japan för tio dagar sedan.

Efter den halvtimmes långa ceremoni, kallas Sokuirei-Seiden-no-Gi – väntade en jättelik bankett för 400 gäster i det kejserliga palatset.

Sveriges och Japans kungahus har sedan många år en nära och vänskaplig relation och det blev också kung Carl XVI Gustaf som fick kejsarinnan Masako till bordet vid honnörsbordet under middagen. På andra sidan hade kungen sällskap av kronprinsessan Victoria.

Innan kronprinsessan Victoria och kungen åker hem till Sverige igen – av säkerhets skäl i varsitt plan – väntar ett stort kejserligt teparty.

1 av 8 | Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES ASIAPAC
Kejsar Naruhito tog formellt över tronen redan den 1 maj i år.
Publicerad:

LÄS VIDARE